Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Στα Σωφράτικα της Κάτω Δρόπολης, όπου είναι τα γραφεία του Κόμματος των Ελλήνων για το Παράρτημα Αργυροκάστρου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γνωστός για τους αγώνες και την προσφορά του στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης (που έγραψε την ιστορία της οικογενείας του με το βιβλίο ντοκουμέντο "Ελένη" που γυρίστηκε και ταινία). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Γκατζογιάννης ζήτησε από τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τοπικές εκλογές, αλλά και με τη διαδικασία της απογραφής πληθυσμού βάση εθνικότητας και θρησκείας. Συγκεκριμένα είπε:


«Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αυτοπροαδιορισμού για την καταγωγή του αλλά και τη θρησκεία του όπως ο ίδιος νοιώθει» και συνέχισε λέγοντας «Ελπίζω αυτή τη φορά η διαδικασία να είναι δίκαιη και η απογραφή να μη μειώσει τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν σε αυτή την περιοχή με τη δικαιολογία της σωματικής τους απουσίας από τα σπίτια τους».
Όσον αφορά τους Τσάμηδες είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους θέμα μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας αφού μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 14.000.000 κάτοικοι του πλανήτη εκδιώχθηκαν από τα μέρη που ζούσαν διότι συνεργάστηκαν με τους Ναζί και ανάμεσα τους είναι και οι Τσάμηδες.
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στους κόλπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ο καταγόμενος από τον Λια Θεσπρωτίας Νίκος Γκατζογιάννης είπε.
«Η Ομόνοια είναι δική μας, αγωνιστήκαμε όλοι γί αυτή, όπως και το Κόμμα των Ελλήνων "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" είναι κι αυτό δικό μας.
Οι δυο αυτοί ελληνικοί φορείς, η οργάνωση και το Κόμμα, θα πρέπει να είναι μονοιασμένοι κι αυτό θα γίνει. Ήταν σημαντικό και απαραίτητο η ίδρυση του ελληνικού κόμματος, για να πάμε στη Βουλή με δικό μας Κόμμα, που δεν είχαμε μέχρι τώρα.
Σημαντικό, επίσης, για τον παραπέρα εκδημοκρατισμό μας, είναι οι εκλογές από τη βάση, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή να στήνονται κάλπες στα χωριά και παντού και ο κόσμος να εκλέγει ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα την ηγεσία του. Το λάθος της ηγεσίας της Ομόνοιας, το οποίο αποτελεί και το κρίσιμο σημείο της αντιπαράθεσης είναι αυτό που η Ομόνοια δεν έκανε εκλογές από τη βάση, όπως είπαμε πιο πάνω, για να δώσει το λόγο να μιλήσει γενικά ο λαός για την ηγεσία του. Αυτό θεωρώ σημαντικότατο, πέρα από το άλλο που η Ομόνοια δεν είναι πια ανεξάρτητη όπως ιδρύθηκε.
Σε σχέση με το Κόμμα των Ελλήνων, ως τα τώρα βλέπω πως προχωρεί αργά, αλλά σε σωστό δρόμο. Λέει θα κάνει εκλογές από τη βάση όταν θα είναι ο πολύς κόσμος εδώ, τον Αύγουστο του 2011. Εάν αυτό που λένε οι ηγέτες του δεν θα το σεβαστούν, πρώτος εγώ θα είμαι που θα τους κατακρίνω δημόσια. Όλα στο Κόμμα των Ελλήνων, την ΕΕΜΜ, εξαρτώνται από τη δουλειά που θα κάνει, για να δει ο κόσμος έργο προς όφελος του, να δει σωστές εκλογές από τη βάση και με εναλλασσόμενους θεσμικά προέδρους. Τότε θα το στηρίξουν το Κόμμα αυτό και θα το αναγνωρίσουν όλο».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου