Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος και αποφασιστικός αγώνας των πολιτών της Στουτγάρδης της Γερμανίας ενάντια στην κατασκευή ενός νέου, υπόγειου σιδηροδρομικού σταθμού. Πίσω από το σχέδιο, που είναι γνωστό ως «Στουτγάρδη 21», κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό - και θα το φορτωθούν, ασφαλώς, οι πολίτες. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός της Στουτγάρδης θεωρούνταν σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης. Η «σύλληψη» του σχεδίου «Στουτγάρδη 21» έγινε το 1994. Το φθινόπωρο του 2009 έγιναν τα εγκαίνια της έναρξης των εργασιών. Όμως, οι αρχές και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο.
Ήδη το Σεπτέμβριο του 2007, η επιτροπή που είχε ιδρυθεί από το 1995 για την ενημέρωση των κατοίκων, παρέδωσε στο δήμαρχο της πόλης 67.000 υπογραφές για την πραγματοποίηση τοπικού δημοψηφίσματος. Η απόρριψη του αιτήματος για δημοψήφισμα αποτέλεσε και το έναυσμα για τη δημιουργία ενός μαζικού πια κινήματος. Από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται αδιαλείπτως κάθε Δευτέρα και Σάββατο μεγαλειώδεις διαδηλώσεις (έως και 150.000 άτομα!), γεγονός πρωτόγνωρο παγκοσμίως για ένα τέτοιο θέμα.
Συγκέντρωση αγωνιζόμενων πολιτών Στουτγάρδης

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, η αστυνομία τραυμάτισε εκατοντάδες διαδηλωτές, ως επί το πλείστον μαθητές, που διαδήλωναν κατά της κατασκευής του υπόγειου σταθμού. Η κτηνώδης βία της αστυνομίας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και γέμισε την πόλη όχι μόνο με οργή αλλά και με δυσπιστία έναντι των θεσμών της «κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Η ημερομηνία αυτή μεταβλήθηκε σε ορόσημο του κινήματος.
Από τότε, αποδείχθηκε ότι όλες οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων για την κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου βασίζονταν σε ψευδή δεδομένα. Οι αρμόδιοι έλεγαν ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 2,1 δισ., αλλά σήμερα θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τα 8 δισ. Η συντονιστική επιτροπή του κινήματος αντίστασης, η οποία λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχει καταρτίσει σχέδιο για την αναπαλαίωση του υφιστάμενου σταθμού, με πολύ μικρότερο κόστος. Παράλληλα με τον άμεσο αγώνα, έχει αναπτυχθεί και ένας οργασμός πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων στο πλαίσιο του κινήματος. Ενώ υπάρχει ήδη ένα παγγερμανικό κίνημα αλληλεγγύης στους πολίτες της Στουτγάρδης. Ο δρόμος για τη ματαίωση του σχεδίου «Στουτγάρδη 21» είναι ακόμα ανοιχτός.
Πολίτης από Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου