Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ ΠΕΡΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


οι φαρμακοποιοί κι οι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι
αγωνίζονται ενάντια στην αρπαχτικότητα του μεγάλου κεφαλαίου

Εκατόν εξήντα μας λένε ότι είναι τα «κλειστά» επαγγέλματα που πρέπει να «ανοίξουν». Ανάμεσα σε αυτά, του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, του ιδιοκτήτη σχολής χορού και του... διευθυντή ωδείου. Μα ποιο είναι επιτέλους το στοιχείο που καθιστά όλα αυτά τα επαγγέλματα «κλειστά»;
Απλούστατα: το ότι μπορούν να τα ασκούν μόνο όσοι έχουν τις ανάλογες πιστοποιημένες γνώσεις και όχι ο οποιοσδήποτε κεφαλαιούχος!

Η ουσία του λεγόμενου «ανοίγματος» είναι να μετατραπούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι κάτοχοι ειδικών γνώσεων σε φτηνούς υπαλλήλους του κάθε κεφαλαιούχου, που θα μπορεί πλέον να ιδρύει μια επιχείρηση της οποίας το αντικείμενο αγνοεί πλήρως. Για παράδειγμα, ένας χονδρέμπορος λαχανικών θα μπορεί να ανοίγει φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης!
Ακόμα χειρότερα, σε κάποιους κλάδους, οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν ισόβιοι άνεργοι, αφού οι μεγαλοκαπιταλιστές θα τους παρακάμψουν τελείως. Για παράδειγμα, σκοπός των φαρμακοβιομηχάνων είναι να διακινούν οι ίδιοι τα φάρμακα μέσω των σούπερ μάρκετ ή δικών τους καταστημάτων λιανικής πώλησης, παρακάμπτοντας τους φαρμακοποιούς. Τέλος, όπου δεν μπορούν να αποφύγουν τις υπηρεσίες ενός εξειδικευμένου επαγγελματία (π.χ. δικηγόρου, μηχανικού), οι μεγαλοαστοί θέλουν να αγοράζουν τις υπηρεσίες του αντί εξευτελιστικού τιμήματος, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν το λειτουργικό τους κόστος.
Οι καταναλωτές δεν θα ωφεληθούν τίποτε από όλα αυτά. Καμία μείωση τιμών δεν θα υπάρξει για το πλατύ κοινό. Αντίθετα, η συγκέντρωση των υπηρεσιών στα χέρια μιας χούφτας μεγάλων εταιρειών θα δημιουργήσει καρτέλ και θα ακριβύνει τις τιμές. Επίσης, ο καταναλωτής θα χάσει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που υπάρχει σήμερα και που δεν μετριέται με λογιστικές μεθόδους:  την ανθρωπιά, την εμπιστοσύνη, την προσωπική σχέση που έχει με το φαρμακοποιό της γειτονιάς, με τον ανεξάρτητο δικηγόρο, με τον ελεύθερο επαγγελματία, που πολλές φορές τον εξυπηρετούν αφιλοκερδώς όταν έχει ανάγκη. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.
Με το «άνοιγμα», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο που δεν θα της βγει σε καλό. Οι φαρμακοποιοί αποδεικνύονται σκληρά καρύδια. Οι μισοί δικηγόροι της χώρας βρίσκονται σε παρατεταμένες αποχές. Η συνέχεια προ-βλέπεται ανάλογη σε κάθε κλάδο που πλήττεται. Η πολιτική των μεγαλοαστών είναι βίαιη, αρπακτική, αλλά και αδιέξοδη. Και το μόνο που καταφέρνει είναι να συντομεύει το βίο της κυβέρνησης τους.
Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου