Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΙΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Τα ΜΑΤ επί το έργον: προφυλάσσουν τα «συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων!
Όλοι έχουμε ακούσει για τις έντονες αντιδράσεις σε Κερατέα και Γραμματικό ενάντια στην κατασκευή χώρου ταφής απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση), για το αδιέξοδο της διαχείρισης των σκουπιδιών και για την απειλή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τόσο μας φοβερίζουν τα ΜΜΕ. Άραγε γνωρίζουμε ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα του «εθνικού εργολάβου» Μπόμπολα;
Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής είναι η μέθοδος της βιοξήρανσης. Όλως τυχαίως, η ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, είναι η βασική εταιρεία που πουλάει την τεχνολογία της βιοξήρανσης, τεχνολογία που έχει επιλεγεί για να γίνουν τρεις μονάδες, σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό.
Στις μονάδες βιοξήρανσης θα γίνεται μηχανική επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων, από τα οποία θα ανακυκλώνονται μέταλλα και γυαλί, αλλά τα υπόλοιπα (κυρίως χαρτί, πλαστικό και οργανικά) θα μετατρέπονται σε ένα ομογενοποιημένο καύσιμο υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας. Η καύση όμως αυτού του υλικού προκαλεί εκπομπές διοξίνης, αλλά και τοξική στάχτη! Επίσης, είναι και μια πανάκριβη μέθοδος, αφού το κόστος θα εκτοξευθεί από τα 40 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, που κοστίζει σήμερα, στα 180 ευρώ ανά τόνο, εκτινάσσοντας έτσι τα δημοτικά τέλη! Ακόμη, απαιτεί τη δέσμευση των δήμων για σταθερή παροχή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων προς καύση (συμπεριλαμβανομένων και ανακυκλώσιμων) για μερικές δεκαετίες και άρα υποσκελισμό κάθε προσπάθειας για περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης. Η δε υλοποίηση του έργου θα απαιτήσει επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ! Με βάση όμως μελέτες επιστημόνων και οικολογικών φορέων, μπορούμε και το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών να ανακυκλώνουμε και το κόστος να διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά τόνο και η επένδυση στην ανακύκλωση να μην ξεπεράσει τα 200 εκατ.
Όσο δε για την ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι ο βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων στα Άνω Λιόσια και χρεώνει τα νοσοκομεία της Αττικής περίπου με 2.200 ευρώ τον τόνο, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα εργοστάσια χρεώνουν 700-1.000 ευρώ τον τόνο!!!
Η ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για το πώς η κυβέρνηση αγνοεί τις βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις και δρα μονάχα υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων αφεντικών της.

Γιάννης Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου