Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με ένα μπαράζ μέτρων και σχεδίων, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση της στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και στις ανάγκες των μαθητών. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση:
  1. Καταργεί και συγχωνεύει σχολεία, με αποτέλεσμα την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, την κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς, την επιβάρυνση των μαθητών για τη μετακίνηση τους, την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εκπαιδευτικών, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων εκατοντάδων μαθητών, για να μπορέσει να εφαρμόσει και το απαράδεκτο πρόγραμμα του «νέου σχολείου» της σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Όλα αυτά τα μέτρα είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικά και γυρίζουν το σχολείο δεκαετίες πίσω.
  2. Καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και μεταφέρει τις αρμοδιότητες του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ετοιμάζεται δηλαδή να καταργήσει ουσιαστικά τη δωρεάν εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων στους μαθητές. Παράλληλα, σχεδιάζει την αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων με ψηφιακά μέσα -Internet, ηλεκτρονικό βιβλίο-, με τα οποία θα «πρωτοπορήσει», καθώς σε μαζική κλίμακα δεν εφαρμόζονται πουθενά αλλού στον κόσμο...!
  3. Επιδιώκει την αυτονομία της σχολικής μονάδας από την κρατική χρηματοδότηση, με συνέπεια την αναζήτηση πόρων για τη λειτουργία του σχολείου από ιδιωτικές εταιρείες, χορηγούς αλλά και γονείς, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει πλέον να λογοδοτούν σε κάθε οικονομικό ενισχυτή ή χορηγό!
  4. Καταστρατηγεί δημοκρατικά δικαιώματα του συλλόγου διδασκόντων, προχωρεί στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, ώστε τη νέα χρονιά να μη γίνει κανένας νέος διορισμός, δημιουργεί ένα νέο στρώμα εκπαιδευτικών-ρουφιάνων, τους λεγόμενους «μέντορες», οι οποίοι θα αξιολογούν σε πρώτη φάση τους νεοδιόριστους συναδέλφους, ετοιμάζει νέο μισθολόγιο με καινούργιες περικοπές στους μισθούς, και πολλά άλλα.

Ο πρωθυπουργός επιδεικνύει με καμάρι το ψηφιακό σχολείο της αμάθειας

Η Διαμαντοπούλου, κάτω από το σύνθημα της «πρώτα ο μαθητής», κατεδαφίζει τη δημόσια παιδεία και μετακυλύει τις ευθύνες για την εκπαίδευση της νέας γενιάς στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονέων. Η εκπαίδευση, από κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Παρότι οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, σε ένα σκληρό και μαχητικό αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στη δημόσια παιδεία.

Μ.Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου