Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η απάτη της «καταπολέμησης» της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία,
οι τράπεζες θα πληρώσουν 4 δις.
λιγότερους φόρους απ' ότι ους αναλογούν.
Αυτή είνσι η "νόμιμη" φοροδιαφυγή
Σχέδια επί σχεδίων ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, τη σημερινή και την προηγούμενη, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσα σε ένα πλαίσιο «ικανοποίησης του λαϊκού αισθήματος περί δικαίου», ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν τα παίρνει μόνο από τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και από τους «έχοντες και κατέχοντες». Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Τελευταία, ανακοινώνονται συλλήψεις φοροφυγάδων, ακόμα και επωνύμων. Στην πραγματικότητα, οι συλληφθέντες είναι ως επί το πλείστον μπατιριμένοι μεσαίοι καπιταλιστές... Τα «μεγάλα ψάρια» δεν τα αγγίζει κανείς.
Έχουν τσακίσει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, με πέντε έκτακτες εισφορές, επτά φόρους στους συνταξιούχους, πέντε φόρους στους μισθωτούς, τρεις περικοπές στο αφορολόγητο, τρεις φόρους στους πολύτεκνους, πέντε περικοπές στους μισθούς, τρεις περικοπές στο εφάπαξ, πέντε διαφορετικούς φόρους στα ακίνητα, χώρια που διπλασιάζουν την έκτακτη εισφορά, αφού θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου αυτή του 2011 και από την αρχή του 2012 αυτή για το 2012. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τους μεγαλοκαρχαρίες του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση εστιάζει το ζήτημα της φοροδιαφυγής σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων (που πράγματι φοροδιαφεύγουν) και όχι φυσικά στις φορολογικές ρυθμίσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο. Οι «διευκολύνσεις» που έχουν θεσπιστεί για να στηριχτεί το μεγάλο κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, δεν έχουν προηγούμενο. Και εδώ μιλάμε για «νόμιμη» φοροδιαφυγή, αυτή που υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει, γιατί ασφαλώς και το φορολογικό σύστημα έχει ταξικά κριτήρια. Για το θέμα των κερδών και κεφαλαίων που φεύγουν στην Ελβετία -το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε μιλήσει για 600 δισ. καταθέσεις από Έλληνες στην Ελβετία-, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι για να συνεργαστεί με τις ελβετικές αρχές, παρόλο που, όπως αποκαλύφθηκε, έχει γίνει εδώ και χρόνια σχετική πρόταση από αυτές.
Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους μας ότι: η φοροδιαφυγή συντηρείται συνειδητά από το ίδιο το αστικό κράτος, προς όφελος των μεγαλοκαπιταλιστών. Η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει ενάντια σε κάθε είδους χαράτσια και να διεκδικήσει το φόρτωμα των φορολογικών βαρών στο κεφάλαιο, με βαριές ποινές. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα ελλείμματα και τα χρέη, γιατί σίγουρα δεν τα δημιουργήσαμε εμείς.

Ματίνα Χελιδώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου