Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Όχι στην ανέγερση τζαμιού

Η σύγχρονη Ευρώπη, μέσα από ένα παρελθόν αιματηρών θρησκευτικών συγκρούσεων (σφαγές Προτεσταντών από Καθολικούς και αντίστροφα, αιματηρή καταστολή των αιρέσεων), και με πιστοποιητικό γέννησης το Διαφωτισμό (με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία), σφυρηλατήθηκε εναντίον των θρησκευτικών πολέμων, του δεσποτισμού της θρησκείας, του θρησκευτικού φανατισμού, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο τις χριστιανικές της ρίζες.
Αντιμέτωποι σήμερα με τα εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών, που δεν ήρθαν να προσφέρουν μόνο τα φτηνά εργατικά τους χέρια, αλλά και να «προσφέρουν» τις δικές τους παράλληλες κοινωνίες -μουσουλμανικούς θύλακες όπου ζουν απομονωμένοι υπό το νόμο της Σαρία, «no-go-zones» (ζώνες απαγορευμένες για τους μη μουσουλμάνους), καλούμαστε να πάρουμε θέση υπέρ ή κατά της ανέγερσης τζαμιών στην Ελλάδα.

Η αθρόα λαθρομετανάστευση μουσουλμάνων από την Αφρική και την Ασία έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις: άνοδος του ποσοστού των ανέργων, αύξηση της παραοικονομίας, αύξηση της εγκληματικότητας, γκετοποίηση μεγάλων περιοχών, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να αφομοιωθούν στην ελληνική κοινωνία, λόγω του εντελώς διαφορετικού πολιτισμού τους. Βλέποντας λοιπόν τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η εισβολή των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών στη χώρα μας, διαφωνούμε με την ανέγερση τζαμιών στην Ελλάδα.
Διαφωνούμε γιατί οι μιναρέδες είναι σύμβολα πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας και όχι ένα απλό θρησκευτικό σύμβολο. Η κατασκευή ενός τεμένους στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί ως ιδεολογικό φυτώριο φονταμενταλισμού.
Διαφωνούμε με την κατασκευή ενός τεμένους στην Αθήνα, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ισλαμικού γκέτο, όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Διαφωνούμε γιατί ορισμένα έθιμα ή συνήθειες αυτών των παράλληλων κοινωνιών έρχονται σε αντίθεση με δικές μας αξίες. Επειδή τα κριτήρια του δίκαιου και του άδικου, του εγκληματικού και του βάρβαρου χάνονται μπροστά στο απόλυτο κριτήριο «σεβασμός στη διαφορά» και, στο όνομα της ανεκτικότητας, από το δικαίωμα στη διαφορά οδηγούμαστε στη διαφορά των δικαιωμάτων.
Στη Μασσαλία της Γαλλίας, τα δικαστήρια, μετά από τις αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής, ακύρωσαν την ανέγερση ενός μεγάλου τζαμιού, για οικιστικούς-περιβαλλοντικούς λόγους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 30% των Γερμανών εγκρίνει την ανέγερση τζαμιών.
Όχι στην ανέγερση τζαμιών, γιατί στο μέλλον θα αντιληφθούμε ότι στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας απορρίφθηκε πολιτισμός αιώνων και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες.
Όλγα Στεφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου