Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η νέα εργασιακή κόλαση

Οι κυβερνητικοί λακέδες δεν
διαφέρουν σε τίποτα
από τους δήμιους του
μεσαίωνα
Μετά τα περσινά επαίσχυντα αντεργατικά μέτρα τους, που πετσόκοψαν τους μισθούς, απογείωσαν την εκ περιτροπής εργασία, τις ατομικές συμβάσεις και τη μερική απασχόληση, συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση τους στον ελληνικό λαό. Με τα νέα εγκληματικά μέτρα (νέο Μνημόνιο), θέλουν να καταργήσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών  και να ρουφήξουν ακόμα περισσότερο το αίμα μας.
Έτσι μεταξύ άλλων προωθούν:
Κατάργηση της 8ωρης εργασίας,
καθώς προβλέπεται καθημερινή 10ωρη εργασία (χωρίς υπερωριακή αμοιβή) για 6 μήνες το χρόνο, ενώ στο υπόλοιπο έτος ο επιπλέον χρόνος θα επιστρέφεται με ρεπό, άδειες ή με 6ωρη εργασία. Η διευθέτηση αυτή του χρόνου εργασίας ανά 6μηνο θα γίνεται εάν τα δεχθεί έστω μόνο το 15-25% του προσωπικού μιας επιχείρησης, αρκεί να συγκροτήσει «ένωση προσώπων», η οποία θα μπορεί να συμφωνεί με τον εργοδότη και να επιβάλλει το νέο ωράριο εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Η εν λόγω συμφωνία θα υπερισχύει των κλαδικών συμβάσεων!
Μισθοί των 500 ευρώ
δηλαδή χαμηλότεροι κατά 20% του κατώτατου μισθού της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους νέους έως 25 ετών που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά, και όχι μόνο για τους ανειδίκευτους, όπως προέβλεπε ο περσινός νόμος Λοβέρδου.
Ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου
3 φορές, από 2 που ισχύει σήμερα, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (3 χρόνια από 2 σήμερα). Δηλαδή, ουσιαστικά αποτρέπεται η μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Αυτά τα αντεργατικά μέτρα, που ενισχύουν την ελαστική εργασία, την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, ακυρώνουν τις συλλογικές συμβάσεις, εξευτελίζουν τα μεροκάματα, μετατρέπουν τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονα κολαστήρια-Νταχάου, είναι ενταγμένα στο βασικό στόχο.. Tην ασιατοποίηση της χώρας μας!
Δηλαδή, στο να κάνουν εμάς τους Έλληνες εργαζόμενους να ζούμε και να δουλεύουμε όπως ακριβώς οι Κινέζοι, σε συνθήκες μεσαιωνικής σκλαβιάς, χωρίς κανένα δικαίωμα.
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε την εξαθλίωση της εργασίας και της ζωής μας. Τα φρικώδη αυτά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Να σπάσουμε το φόβο, να φτιάξουμε επιτροπές στους χώρους εργασίας μας, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου