Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το Σύνταγμα έδειξε τον δρόμο της αντίστασης

Οι μαζικές συγκεντρώσεις, το κλίμα ενότητας, η ηρωική αντίσταση στις δολοφονικές επιθέσεις του καθεστώτος έδειξαν ότι ο λαός μας είναι αγωνιστικά ζωντανός. Τα νέα φρικώδη μέτρα των αδίστακτων κφαλαιούχων και της κυβέρνησης τους συσσωρεύουν το μίσος και την οργή σε εκατομμύρια καταπιεσμένους. Και στρώνουν το δρόμο ενός πραγματικού λαϊκού ξεσηκωμού.


Οι μέχρι στιγμής δύο μήνες των καθημερινών κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα αποτελούν αναμφίβολα τη σημαντικότερη περίοδο στην ελληνική ιστορία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Το κίνημα του Συντάγματος, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της μέχρι τώρα ζωής του, έχει προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τόσο μεγάλη αγωνιστική και πολιτική πείρα, που κάτω από άλλες συνθήκες θα έκαναν χρόνια ολόκληρα να αποκτήσουν. Το ενωτικό κλίμα, η απουσία κομματικού καπελώματος, η συστράτευση αποκλειστικά και μόνο πάνω στη βάση των κοινών προβλημάτων, η αναγέννηση του πολιτικού προβληματισμού, η μεγάλη μαζικότητα, το πρωτότυπο και μαχητικό πνεύμα και η σκληρή σύγκρουση με την εν ψυχρώ καταστολή, έχουν βοηθήσει όλους τους συμμετέχοντες να κάνουν άλματα προς τα εμπρός. Τη στιγμή μάλιστα που πολλά από αυτούς κατέβαιναν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε διαδήλωση.
Επίσης, το κίνημα αυτό έχει δείξει επανειλημμένα τη δύναμη του και έχει καταφέρει να πριονίσει τα θεμέλια της κυβέρνησης, κάνοντας τη πια να μετράει μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μετά την τεράστια συγκέντρωση των 500.000 της 5ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έτρεξε πανικόβλητη να υποσχεθεί την άνευ όρων χορήγηση της δόσης, άσχετα αν αργότερα άλλαξε στάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάτω από την πίεση του κινήματος, η κυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης στις 15 Ιουνίου, άσχετα αν τελικά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυτοκτονήσει σύσσωμο πολιτικά, για να ολοκληρώσει το εγκληματικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει. Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι. χάρη στο κίνημα αυτό. αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που βγήκε βαριά εκτεθειμένη από το όργιο αστυνομικής βίας της 28 και 29 Ιουνίου, του διήμερου αυτού κατά το οποίο ουσιαστικά είχε απαγορεύσει όλες τις συγκεντρώσεις.
Το κίνημα αυτό αποτελεί δημιούργημα του ίδιου του ελληνικού λαού, της μεγάλης ανώνυμης μάζας, και καμίας κομματικής «ηγεσίας». Αντίθετα, οι λεγόμενες "αριστερές ηγεσίες παίζουν μόνο αρνητικό ρόλο, είτε συκοφαντώντας το είτε απομονώνοντας το είτε προσπαθώντας να το καπελώσουν και να επιβάλλουν με αντιδημοκρατικό τρόπο απόψεις ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όπως στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Γι' αυτό έχει ήδη φροντίσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει ψηφίσει και που αρχίζουν να εφαρμόζονται από τώρα Ιούλιο, όπως η αναδρομική παρακράτηση φόρων, η επιβολή έκτακτων εισφορών, το ετήσιο τέλος ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ., καθώς και το λεγόμενο «άνοιγμα» των επαγγελμάτων, που ισοδυναμεί με εξαφάνιση πολλών μικρομεσαίων στρωμάτων προς χάριν του μεγάλου κεφαλαίου. Ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη διάλυση των πανεπιστημίων, την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων και την επιβολή διδάκτρων. Κι από το Σεπτέμβρη έρχεται η νέα λαίλαπα, λόγω Μεσοπρόθεσμου, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιμήκυνση ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες και άδειες, αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και καφετέριες από 13% σε 23%, φορολόγηση ακινήτων, αύξηση τελών κυκλοφορίας, καταργήσεις-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και φορέων, ιδιωτικοποίηση των πάντων, αυξήσεις εισιτηρίων και λογαριασμών, μειώσεις επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ και Ενιαίου Ταμείου Αυτοαπασχολουμένων κ.λπ.
Αντίθετα, την ίδια στιγμή που στο λαό φορτώνονται αυτά τα αβάσταχτα, για τις επιχειρήσεις ετοιμάζεται ένα νέο μεγάλο δώρο, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης τους στο 15% αποκαλύπτοντας ότι η βασική φιλοσοφία της κυβερνητική πολιτικής είναι η ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαό.
Η κυβέρνηση είναι τόσο προκλητική, ώστε διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου που θα κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις βάζει έναν άνθρωπο του Λάτση, το στέλεχος της Eurobank Κ.Μητρόπουλο. Αδιάψευστη απόδειξη ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνά μια χούντα εφοπλιστών-τραπεζιτών, οι οποίοι σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό και συγχρόνως λεηλατούν ολόκληρη την περιουσία της.

Η εγκληματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής επισφραγίζεται από τη βέβαιη πλέον χρεοκοπία, στην οποία οδηγεί η επιβολή των αλλεπάλληλων Μνημονίων, διογκώνοντας το δημόσιο χρέος με νέους υπέρογκους τόκους και καταδικάζοντας σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία. Η χρεοκοπία αυτή, όπως κι αν ονομαστεί, είτε «επιλεκτική» είτε «επιμήκυνση» είτε «αναδιάρθρωση» κ,ο.κ.. εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που τόσους μήνες μας ζητούσε αιματηρές θυσίες, απειλώντας μας με μια χρεοκοπία που αυτή η ίδια την έκανε ακόμα χειρότερη.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή «Ένωση», για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε δραματικά ανύπαρκτη, ασυνεννόητη, αλληλοσπαρασσόμενη και υποταγμένη στην απληστία των τραπεζών. Αρκεί ενδεικτικά να θυμίσουμε το υπέρογκο επιτόκιο δανεισμού 8% της γαλλικής πρότασης, την άρνηση χορήγησης ενίσχυσης ή φτηνής πίστωσης, την άρνηση περικοπής του χρέους και την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, που θα έλυνε στη ρίζα του το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας

Η κατάσταση αποκλείει πλέον την ύπαρξη οποιασδήποτε ανάπαυλας. Η κρίση θα επιδεινώνεται συνεχώς και ραγδαία σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Η καθημερινότητα των Ελλήνων θα γίνεται όλο και πιο αφόρητη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ή ακόμη και να επιβιώσουν. Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και τα λουκέτα θα κάνουν θραύση. Η χρεοκοπία θα οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο κοινοβουλευτισμός θα είναι όλο και λιγότερο ικανός να απορροφήσει τη λαϊκή οργή.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα γίνεται πλέον καθοριστικός. Με μια κυβέρνηση παντελώς αναξιόπιστη και μισητή, με μια αντιπολίτευση φθαρμένη, με μια «αριστερά» γρανάζι του συστήματος, με μα Ευρωπαϊκή «Ένωση» αντιπαθή και υπό διάλυση, το κέντρο βάρους πέφτει όλο και περισσότερο στην αντίσταση του λαού μας, ο οποίος καλείται πλέον να βγει στους δρόμους για να περισώσει το στοιχειώδες δικαίωμα του για ψωμί, νερό, ρεύμα και σπίτι, που όλα σε λίγο θα κινδυνεύουν.
Ο λαός μας θα βγει στους δρόμους ακόμα πιο μαζικά και δεν θα φοβηθεί τη βάρβαρη καταστολή της χούντας εφοπλιστών-τραπεζιτών. Δεν θα υποταχθεί στην άτυπη απαγόρευση συγκεντρώσεων. Αντίθετα, θα πεισμώσει ακόμα περισσότερο και θα θελήσει να αποδείξει ποιος είναι. Ότι είναι ένας λαός ηρωικός, ανυπότακτος και μαχητικός, με μια απ’ τις πλουσιότερες πολιτικές παραδόσεις στον κόσμο.
Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες. Ο λαός μας έχει την ευκαιρία να μπει δυναμικά στο προσκήνιο και με τον αγώνα του να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ανοίγει ο δρόμος για ένα πραγματικό λαϊκό ξεσηκωμό.

Εφ. Σοσιαλιστική Προοπτική Αθήνα 13/7/2011
Η Συντακτική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου