Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

few days more..και θα σας τον ακουμπήσουμε κανονικά!

Σε «ρώσικη ρουλέτα» με νέα μέτρα που θα μπαίνουν διαρκώς, όποτε η Τρόικα θα «αδειάζει» άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, κινδυνεύει να εξελιχθεί πλέον η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα με την Τρόικα, που έγινε, για να τους ανακοινώσει πως τα 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν και πλέον μένει οι ελεγκτές να τα δεχτούν «ως έχουν» ή να ζητήσουν κάποια από αυτά να αλλάξουν.

Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αναχώρησαν εμφανώς ικανοποιημένοι. «Excellent meeting» σχολίασε ο Πολ Τόμσεν, ενώ, ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ο Ματίας Μορς απάντησε: «A few days more...».


Πλέον, ξεκινά για άλλον έναν μήνα ένα νέο «παζάρι» με την Τρόικα, για το ποια θα είναι τελικά αυτά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία πλέον θυμίζει πόκερ, όπου κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και Τρόικα θα αλλάζουν «φύλλα» (αντιπροτείνοντας πχ ισοδύναμα μέτρα ή απορρίπτοντας παλαιές και νέες προτάσεις που θα «πέφτουν στο τραπέζι») ή «μπλοφάροντας» για τα «φύλλα» τους (υποστηρίζοντας δηλαδή κατά το δοκούν πως το τάδε μέτρο θα έχει μεγάλη ή μικρή απόδοση, για να αποφύγουν πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα ή για να πιέσουν για να ληφθούν).

Κοινή θέση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όπως την περιέγραψε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας είναι «να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία». Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Από τα λόγια αυτά όμως φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για την καταιγίδα μέτρων λιτότητας, ορισμένα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από φέτος κιόλας.

Το «πακέτο» που συμφώνησαν χθες οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει «με το καλημέρα», αν προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, ως «ισοδύναμα» για τον αόριστο στόχο συλλογής εσόδων «από πάταξη της φοροδιαφυγή» που είχε τεθεί αλλά απέρριψε η Τρόικα (μετά από πικρή εμπειρία ανάλογων προβλέψεων των ελληνικών κυβερνήσεων στο πολύ πρόσφατο παρελθόν).

Μεγάλη σημασία έχουν όμως και όσα ...δεν είπε ο κ. Στουρνάρας στις δημόσιες δηλώσεις του: δεν δεσμεύτηκε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Τα 6 δισ. τουλάχιστον θα κοπούν από μισθούς και συντάξεις, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και πόνο στην ελληνική κοινωνία η οποία μετράει ήδη μια ανεργία που ξεπερνάει το 1.100.000 άτομα.

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αν και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Στην πράξη, άλλα μέτρα θα «βγάζει» η Τρόικα, άλλα θα «βάζει» στη συζήτηση με το υπουργείο και αυτά θα μεταφέρονται στο παράλληλο «παζάρι» στο παρασκήνιο με τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, της οποίας η αντοχή θα δοκιμαστεί σκληρά πλέον.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:

-    Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% - 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

-    Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.

-    Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.

-     Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

 -   Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

 -  Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.

Δυσκολίες θα συναντήσουν πάντως μέτρα (αν κατ΄ αρχήν τεθούν) όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ).

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα η οποία είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 31 δισ. ευρώ. Η δόση αυτή περιέχει και τα 4 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει για να πάρει ανάσα η αγορά, αφού προορίζονται  για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς του ιδιώτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου έφτασαν των περασμένο Ιούνιο στα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν. Τα χρέη των ταμείων αυξήθηκαν το Ιούνιο στα 2,98 δισ. ευρώ από 2,88 δισ ευρώ τον περασμένο Μάιο, ενώ οι οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν από 837.000.000 ευρώ σε 907.000.000 ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού αναζητούνται τα ισοδύναμα

Σε 20 κωδικούς με ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού εστιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να αποφευχθούν οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι «θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη ενήμερα δάνεια αγροτικής γης που δεν θα μεταβιβαστούν από την Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς» και συμπλήρωσε πως «για τα ενήμερα οι υποθήκες τα ακολουθούν ανεξαρτήτως νομικής μονογραφής του φορέα».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της κυρίας Χρυσούλας Γιαταγάνα, είπε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να προσδιορίσει το μείγμα των μέτρων», υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το δημοσιονομικό πρόγραμμα «έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, αστυνομικοί, λιμενικοί, μέλη ΔΕΠ, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.)», επισήμανε όμως πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει εκφράσει την βούληση να διαπραγματευτεί με δημοσιονομικά ισοδύναμα όπως η περικοπή από 10% έως 20%, συνολικα 20 κωδικών του προϋπολογισμού με ελαστικές δαπάνες όπως μισθώματα, επιχορηγήσεις και προμήθειες».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση έχει «αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα μισθώματα και την άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών» και ξεκαθάρισε πως «η μείωση των λειτουργικών δαπανών αποτελούν τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια».

Πέραν αυτών,ο υπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εξειδικευτεί τον περασμένο Ιούνιο» εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί βαρύ φορτίο που πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για την ΑτΕ και τις συνεταιριστικές της, είπε: «με την λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται οι καταθέσεις και οι θέσεις απασχόλησης. Οσες θυγατρικές δεν μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

Ειδικότερα, για τη «Δωδώνη» ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά μετοχών της είναι και οι συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής». 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) για το αν η κυβέρνηση θα απαιτήσει αποζημιώσεις από το ΔΝΤ για την ζημιά που προκάλεσε το Μνημόνιο στην Ελλάδα (μετά και τις αποκαλύψεις του κ. Π. Ρουμελιώτη) ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι κατά των μονομερών ενεργειών που θα έθεταν την χώρα εκτός ευρώ και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε νέες ευκαιρίες καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υποδηλώνουν αλλαγή της κυρίαρχης τάσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την συγκεκριμένη τάση για την υπέρβαση της κρίσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου