Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Το αίσχος των νέων γραμμών κλήσης του ΕΟΠΥΥ

Το κόστος του χρεοκοπημένου από
την γέννηση του ΕΟΠΥΥ
φορτώνεταιμε τον πιο χυδαίο τρόπο
στους ασφαλισμένους
Από τις 6 Αυγούστου, καταργήθηκε η γνωστή τηλεφωνική γραμμή 184 και οι ασφαλισμένοι θα καλούν πλέον σε νέους, πενταψήφιους αριθμούς για ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με κόστος έως και 40 φορές υψηλότερο! Από 0,98 έως 1,08 ευρώ ανά λεπτό θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αν τηλεφωνήσουν από σταθερό τηλέφωνο. Αν καλέσουν από κινητό, τότε οι χρεώσεις είναι ακόμα υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι ένα ραντεβού θα κοστίζει μέχρι και 10 ευρώ, αν υπολογιστεί ότι ο χρόνος κλήσης φθάνει τα 7 και 8 λεπτά. Αντί να διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ κέντρα παροχής πληροφοριών και ορισμού ραντεβού τόσο τηλεφωνικά όσο και στα υποκαταστήματα του, προχώρησε στις συμβάσεις αυτές με ιδιωτικές εταιρείες, χρεώνοντας τους ασφαλισμένους.
Καταλαβαίνουμε όλοι πού οδηγείται η υγεία των πολιτών, ειδικά των χρόνια πασχόντων από σοβαρές ασθένειες και των συνταξιούχων, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα από 1 ραντεβού το μήνα. Την περίοδο της οικονομικής ύφεσης και της ανέχειας των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, η κυβέρνηση του Μνημονίου μάλλον στοχεύει να τους στείλει μια ώρα αρχύτερα στον τάφο. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις υπόλοιπες περικοπές παροχών σε ότι αφορά τα φάρμακα και τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, είναι σίγουρο ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γίνεται απαγορευτική.
Το ιδιωτικό κεφάλαιο περίμενε χρόνια τώρα σαν αρπακτικό να εκμεταλλευθεί ότι θα χαριστεί από τη δημόσια υγεία, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τα δημόσια νοσοκομεία, από την απαξίωση τους και, στη συνέχεια, το ξεπούλημα τους.
Από την άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις του κερδοφόρου και ανερχόμενου κλάδου των τηλεφωνικών υπηρεσιών, οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με βάση τα νέα μειωμένα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή για 586 ευρώ μεικτά, ή αν είναι κανείς κάτω των 25 ετών, για 511 ευρώ μεικτά. Οι περισσότερες συμβάσεις υπογράφονται για ένα μήνα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι συνεχώς όμηροι, και με 4ωρη κατά κύριο λόγο απασχόληση, με αποδοχές 215 ευρώ το μήνα! Συνθήκες δουλοπάροικων, οι οποίες, απ' ότι φαίνεται, θα μεταφερθούν με τα καινούργια μέτρα και στο σύνολο των εργαζομένων. Αρνί προς σφαγή, λοιπόν, τα δικαιώματά μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα εργασιακά μας δικαιώματα, θυσία στο βωμό της υποτιθέμενης «παραμονής στην Ευρώπη» και, κυρίως, της σωτηρίας... των καπιταλιστών. Αξίζει να τους αφήσουμε;
Ματίνα Χελιδώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου