Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3


Για να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα του Μνημονίου 3, οι κάθε λογής υπερασπιστές του καταφεύγουν σε ορισμένα... βαρβάτα ψέματα.
Τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ της νέας δόσης, που θα πληρωθούν
με το αίμα το αίμα του ελληνικού λαού, θα καταλήξουν
όλα στην "μαύρη τρύπα" των τραπεζών
1ο ψέμα: «Αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία». Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει κάποια στιγμή ότι θα ήταν τα τελευταία και ότι αν χρειαζόταν να περάσει εκ νέου μέτρα θα παραιτούνταν... Επίσης, η επιμήκυνση που ετοιμάζονται να ζητήσουν θα κοστίσει περίπου 20-30 δισ. που θα βρεθούν είτε με νέο εξωτερικό δανεισμό, είτε με νέα μέτρα, είτε με συνδυασμό και των δύο, που είναι και το πιο πιθανό.

2ο ψέμα: «Αν δεν πάρουμε τη δόση έως τις 16 Νοεμβρίου, θα πτωχεύσουμε». Κατ' αρχάς, η δόση των 31,5 δισ. έπρεπε, βάσει προγράμματος, να έχει δοθεί στις 28 Ιουνίου, ώστε να ακολουθήσουν και τα 5 δισ. (δόση Σεπτεμβρίου) και τα 7,2 δισ. (δόση Δεκεμβρίου). Και φυσικά, τα ίδια ακούγαμε και πέρσι τέτοια εποχή... Η αλήθεια είναι ότι, από τα 31,5 δισ., 24,2 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, 4,8 δισ. θα πάνε για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και εντόκων γραμματίων, 1,9 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και 600 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2012. Δηλαδή, μόνο τα 2,5 δισ. αφορούν άμεσες ανάγκες του δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τη «μαύρη τρύπα» των δανείων και των πτωχευμένων ήδη τραπεζών! Ειδικά, μάλιστα, αν η δόση δοθεί τμηματικά και σε ειδικό λογαριασμό, που θα ελέγχει απευθείας η Τρόικα, τότε ενδέχεται να μην μπουν ούτε αυτά τα ψίχουλα στα κρατικά ταμεία!
3ο ψέμα: «Θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά μέσω των τραπεζών». Και να πάρουν οι τράπεζες τα 24 δισ. από τη δόση, δεν πρόκειται να διοχετεύσουν στην αγορά παρά ψίχουλα, για «τα μάτια του κόσμου» και μόνο. Τα δισ. αυτά δεν αρκούν για να τις καταστήσουν υγιείς χωρίς την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων και καταθέσεων σε αυτές. Οπότε τα δισ. αυτά θα πάνε χαμένα, όσον αφορά τόσο την πραγματική οικονομία όσο και την εξυγίανση των τραπεζών. Και θα τα έχει επωμιστεί το ελληνικό δημόσιο με την εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος!
4ο ψέμα: «Αν δεν πάρουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες από τη δόση, θα κλείσουν και θα χαθούν οι καταθέσεις». Το αν θα κλείσουν οι τράπεζες δεν εξαρτάται από το αν θα πάρουν αυτά τα χρήματα αλλά από το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει ή όχι να παρέχει σε καθημερινή βάση στις τράπεζες ρευστότητα αποδεχόμενη τους τίτλους που εκείνες προσφέρουν στο σύστημα Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (π.χ. ελληνικά στεγαστικά δάνεια, κρατικά ομόλογα που προήλθαν από το PSI, έντοκα γραμμάτια του δημοσίου κ.λπ.). Πόσο πιθανό είναι, όμως, η ΕΚΤ να σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες; Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, μια διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ προϋποθέτει πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, και ο ίδιος εκτιμά ότι, αν μπορούσαν, θα το είχαν πράξει ήδη το καλοκαίρι, αλλά φοβούνται τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει αυτό για την Ισπανία - και όχι μόνο!
Επίσης, οι ίδιοι παραδέχονται ότι: «ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα νέα μέτρα των περίπου 11 δισ. θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ από 194 δισ. το 2012 σε 183 δισ. το 2013, στέλνοντας το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο 189,1%». Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ότι τα μέτρα των 11 δισ. (και ιδίως οι περικοπές άνω των 2 δισ. σε μισθούς και συντάξεις) θα μειώσουν το ΑΕΠ της χώρας στα 172-173 δισ., οπότε το ποσοστό χρέους θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το 200%!
Και το «καλύτερο» ψέμα όλων: η ανάπτυξη θα έρθει το 2015,... όπως ήταν να έρθει το 2012, το 2013 και το 2014.

Γιάννης Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου