Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Άνεργοι Οργανωθείτε! Το δικαίωμα στη δουλειά κερδίζεται με πάλη

Η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία μοιάζει απελπιστική. Όλα όμως μπορούν να αλλάξουν αν οι ίδιοι οι άνεργοι αποφασίσουν να οργανωθούν και να αγωνιστούν.

Όλα τα πράγματα φαίνονται δύσκολα
μέχρι να γίνει το πρώτο βήμα.
Η ανεργία στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καταρχήν, είναι πολύ μεγάλη, με ποσοστά που ξεπερνούν το 25%, κι αυτό γιατί στο 20% που υπολογίζουν οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης για το 2012 δεν υπολογίζουν τους χρόνια άνεργους, αυτούς που γυρεύουν για πρώτη φορά εργασία, τους εκ περιτροπής εργαζόμενους, τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες ανέργων που δεν είναι καταγεγραμμένες.
Επίσης, η ελληνική ανεργία προέρχεται από την πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, καθώς και από την τεχνηέντως ανεξέλεγκτη εισαγωγή μεταναστών από χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου και κόστους εργασίας. Οι παραγωγικές μονάδες, τα εργοστάσια, με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων, πήγαν στα ανατολικά κράτη για φτηνά μεροκάματα, χωρίς να αντικατασταθούν από αντίστοιχες βιομηχανίες, ενώ αυτά που έμειναν έβαλαν λουκέτο, μην μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό από την αθρόα εισαγωγή προϊόντων από κράτη με φτηνά εργατικά χέρια.
Η συγκέντρωση δυόμισι εκατομμυρίων περίπου μεταναστών, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός εργάζεται χωρίς άδεια, χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας, στο έλεος του εκάστοτε εργοδότη, είναι μια βόμβα στα θεμέλια της απασχόλησης. Ο συνδυασμός της διάλυσης της παραγωγικής βάσης, των εκατομμυρίων μεταναστών και της κρίσης χρέους καθιστά την ανεργία πρόβλημα δισεπίλυτο για το κοντινό μέλλον.
Η ανεργία είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργαζόμενων, αφού η εργατική μας δύναμη είναι το μόνο που έχουμε να ανταλλάξουμε με τον καπιταλιστή για την επιβίωση μας. Όσοι εργάζονται, κάτω από τον εκβιαστικό φόβο της ανεργίας, δέχονται είτε μείωση μισθών και αύξηση ωρών εργασίας είτε εργασία εκ περιτροπής είτε ελαστικά ωράρια.
Το επιτελείο αυτής της τρισάθλιας κυβέρνησης βλέπει μόνο νούμερα, ποσοστά επί τοις εκατό. Δεν μπορεί να δει τι σημαίνει άνεργος μέσα σε μια οικογένεια. Το χαμόγελο φεύγει. Η ισορροπία στην οικογένεια χάνεται. Κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο. Οι αισιόδοξες σκέψεις αντικαθίστανται από την κατάθλιψη, ακόμη και τις ψυχικές διαταραχές.
Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, και για εμάς και για τα παιδιά μας. Το πρώτο και κύριο είναι να βρεθούμε. Να δημιουργήσουμε Επιτροπές Ανέργων στις γειτονιές, στους δήμους, στους νομούς, με βασικό σύνθημα πάλης το «δικαίωμα στη δουλειά». Σύνθημα με το οποίο έγιναν οι μεγαλύτερες ανατροπές στον κόσμο. Να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά, με διαδηλώσεις, με καταλήψεις και με όποιον άλλο τρόπο μπορούμε, το δικαίωμα στη ζωή.
Πρέπει να απαιτήσουμε:
             Αύξηση του χρόνου επιδότησης και του επιδόματος ανεργίας.
             Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους ανέργους για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
             Πάγωμα των δόσεων των δανείων για όσους είναι άνεργοι.
             Δημόσια έργα και δημόσιες επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, για να ανακάμψει η παραγωγή και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
             Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία, δήμους, κοινωνικές υπηρεσίες και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. Δεν ζημιώνεται το δημόσιο ταμείο από προσλήψεις εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες. Κριτήριο για την πρόσληψη να είναι και ο χρόνος της ανεργίας.
             Δουλειά πρώτα στους Έλληνες ανέργους και δραστική μείωση του υπερβολικού αριθμού μεταναστών, για να μη γίνουν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλη χώρα.

Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου