Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το αίσχος του γενικού ξεπουλήματος

Με ιδιωτικοποιήσεις απελπισίας, που δεν φέρνουν ούτε ανάπτυξη, ούτε έσοδα, ούτε θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση των δημίων ετοιμάζεται να παραχωρήσει την περιουσία του ελληνικού λαού σε ντόπια και ξένα αρπακτικά

Με τις «βαρυσήμαντες» δηλώσεις του πριν το Πάσχα, ο ανεκδιήγητος αρχηγός της κυβέρνησης των δημίων του ελληνικού λαού ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει επιχειρηθεί ποτέ. Πρόκειται για την πώληση ποσοστού 17% της ΔΕΗ (κάτι που θα φέρει το δημόσιο στη μειοψηφία με 34%), καθώς και ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και του δικτύου μεταφοράς, την πώληση του 31 % της ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και του δικτύου μεταφοράς του, την πώληση ποσοστού των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ), την πώληση του 100% της σιδηροβιομηχανίας ΛΑΡΚΟ, του 34% του ΟΠΑΠ, ενός επιπλέον ποσοστού 10-12% του ΟΤΕ, του 25% του αεροδρομίου Σπάτων, των δύο κρατικών τραπεζών που έχουν απομείνει, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των λιμανιών Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου κ.ά. Και, σαν κατακλείδα, βγάζουν στο «σφυρί» τα ακίνητα του δημοσίου, με συμβάσεις παραχώρησης για 99 χρόνια.
Για να πούμε την αλήθεια, το ξεπούλημα αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί (τουλάχιστον έτσι όπως το σχεδιάζουν) σε μια χώρα που βρίσκεται υπό χρεοκοπία. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές, για τους δικούς τους λόγους, δε θέλουν η Ελλάδα να γίνει βάση των Αραβοκινέζων ανταγωνιστών τους. Ακόμα και να πουληθεί όλη αυτή η δημόσια περιουσία στην τιμή που λένε, δηλαδή, 50 δισ. ευρώ, αυτά δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/7 του δημόσιου χρέους. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι παραδέχονται πως, στις σημερινές συνθήκες, οποιαδήποτε πώληση αυτών των δημόσιων επιχειρήσεων θα γίνει πολύ κάτω από την πραγματική αξία τους. Η αναισχυντία της κυβέρνησης γίνεται ακόμα πιο φανερή με δύο παραδείγματα: ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι θα προχωρούσε σε ίδρυση μεγάλου κρατικού τραπεζικού πυλώνα, ως εντελώς απαραίτητου για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τώρα θέλει να ξεπουλήσει και τις δύο κρατικές που απέμειναν. Η ΔΕΗ αποφέρει στο δημόσιο έσοδα 93 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο από τα μερίσματα, ενώ, αν πουληθεί, θα φέρει έσοδα 460 εκατ. ευρώ. Σε μια πενταετία, δηλαδή, θα υπάρχει απώλεια εσόδων από την πώληση. Και τα ίδια ισχύουν για τις περισσότερες επιχειρήσεις που αναφέραμε, γιατί είναι και αυτές κερδοφόρες. Τυχόν πώληση τους θα έχει δυσβάσταχτες συνέπειες για τον ελληνικό λαό, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμολογίων που θα επιβάλουν οι ιδιώτες «επενδυτές», αλλά τις συνέπειες αυτές θα τις φορτωθούν και οι επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τα κόστη σε όλη την οικονομία.

Η πολιτική αυτή δείχνει από τη μια την απελπισία και την αισχρότητα αυτής της κυβέρνησης, από την άλλη όμως και τις προθέσεις αυτών που την κατευθύνουν, της μεγαλοαστικής τάξης των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων-μεγαλοεκδοτών. Ο σκοπός τους δεν είναι ούτε το ξεπέρασμα της κρίσης ούτε η αποφυγή της χρεοκοπίας. Είναι να καταστρέψουν εντελώς την εναπομείνασα παραγωγική βάση, να κάνουν πλιάτσικο με τη δημόσια περιουσία, να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό στην πτώχευση και την πλήρη εξαθλίωση και μετά να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του βασικού σχεδίου τους: τη μετατροπή της Ελλάδας σε ασιατική χώρα και με τον ανάλογο πληθυσμό. Γι' αυτό μεθοδεύουν τα μεγαλύτερα ξεπουλήματα με τους πετρελαιάδες του Κατάρ και την κινεζική τράπεζα China Development.
Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να γίνει αυτό το ξεπούλημα όπως το σχεδιάζουν, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει με σταυρωμένα χέρια την εξόντωση του. Τα εγκληματικά αυτά σχέδια η μεγαλοαστική τάξη τα προετοίμαζε από χρόνια και η οικονομική κρίση είναι η αφορμή για να τα θέσει σε εφαρμογή, με όργανο αυτή την αδίστακτη αντεργατική κυβέρνηση. Να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν εμάς και τη χώρα. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απαιτήσουμε: κανένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εγχώριους και ξένους επιδρομείς, ενίσχυση του κρατικού τομέα της οικονομίας, δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους άνεργους Έλληνες εργαζόμενους. Είναι η μόνη διέξοδος σωτηρίας για όλο τον ελληνικό λαό!
Σωτήρης  Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου