Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η «νόμιμη» φοροδιαφυγή των πλουσίων

Στη μικρή κωμόπολη του Κρανιδίου
λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα
187 offshore εταιρείες, μέσω
των οποίων γίνοταν φοροδιαφυγή και
ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος
Οι διάφοροι αστοί οικονομολογίσκοι δεν κουράζονται να μας αναλύουν πως, ενώ χύνουμε τόσους τόνους ιδρώτα για την επιβίωση μας, με μόνη ανταμοιβή να βλέπουμε το απελπισμένο βλέμμα των παιδιών μας που είναι αντιμέτωπα με την ανεργία, παρόλα αυτά, με κάποιο μαγικό τρόπο, είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τα χρέη που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Και πως μάλιστα, τα να πληρώνουμε εμείς οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι ιδιοκτήτες εργοστασίων, στόλων, τραπεζών, είναι προς απόλυτο όφελος μας.
 
Την ίδια ώρα, οι αστικές κυβερνήσεις επιτίθενται στο ειδόδημα μας σαν αδηφάγα πιράνχας. Μείωση του κατώτερου μισθού, διάλυση του ασφαλιστικού, δημόσιας υγείας και παιδείας, χαράτσια, άνοδος τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ξέφρενη κερδοσκοπία στα είδη καθημερινής ανάγκης και η λίστα δεν έχει τέλος.
 
Μας λένε ότι, επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, πρέπει αναγκαστικά να αυξηθούν οι φόροι. Στο άκουσμα αυτού, μόνο αναφυλαξία παθαίνουμε. Γιατί ξέρουμε εκ των προτέρων ποιός θα πληρώσει: ένας Έλληνας χαμηλόμισθος οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης της πρώτης κατοικίας (την οποία φυσικά ακόμα αποπληρώνει στην τράπεζα) και με την ακόμα πιο ατυχή έμπνευση να έχει κι ένα αμάξι, θα πληρώσει μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ στην εφορία φέτος!

 
Αντίθετα, όσοι τα...έχουν ξέρουν το δρόμο. Ιδρύουν μια υπεράκτια (offshore) εταιρεία με έδρα το εξωτερικό και μπαίνουν σε ειδική μειωμένη φορολογία, με έναν εντελώς τυπικό φορολογικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός στενάζει, έχει υπερτετραπλασιαστεί ο αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα. Εταιρείες με κεφάλαια και ακίνητα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποδίδουν φορολογικά περί τα 25.000 ευρώ!!! Κι αυτό από το 2003 και μετά, που τους επιβλήθηκε ο εξευτελιστικά χαμηλός φόρος 3%, γιατί μέχρι τότε ήταν εντελός αφορολόγητες! Πρώτοι διδάξαντες και συνεπείς στην κοροϊδία αυτή του ελληνικού λαού οι εφοπλιστές και κατασκευαστές.
 
Ας μη γελιόμαστε. Η εικόνα ότι το κράτος δεν μπορεί να "πιάσει" τη φοροδιαφυγή είναι εντελώς ψεύτικη. Οι πλούσιοι έχουν πλήθος "νόμιμους" τρόπους να γλιτώνουν τους φόρους τους. Γι αυτό κι εμείς πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε τους δικούς μας υπέρογκους φόρους και να απαιτήσουμε ριζοσπαστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής των πλουσίων, όπως οι δημεύσεις περιουσιών.
 
Νικόλας Δημητροκάλλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου