Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, έγινε μια μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Στη λεγόμενη «Κόκκινη Βίβλο», που περιγράφει το τουρκικό δόγμα εθνικής ασφάλειας, βασικότερη απειλή για τα συμφέροντα της Τουρκίας εμφανίζεται το Ισραήλ! Ενώ έχουν «σβηστεί» από την κατηγορία «απειλές» οι δύο βασικότεροι έως τώρα ανταγωνιστές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και η Συρία.
Αυτή η καθαρά εχθρική προς το Ισραήλ κίνηση της Τουρκίας ανάγκασε τους Ισραηλινούς να περάσουν στην αντεπίθεση. Ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού κάλεσε, σε αντίποινα, τους πολίτες του Ισραήλ να σταματήσουν τα ταξίδια στην Τουρκία, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει διακοπεί κάθε συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, της ΜΙΤ και της Μοσάντ...
Από το 1923. που ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, τοσο ο ιστορικός ηγέτης της, Κεμάλ Ατατούρκ. όσο και όλοι ανεξαιρέτως οι διάδοχοι του. ακολούθησαν μια πολιτική καθαρά φιλοδυτική, θέτοντας το Ισλάμ στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας. Αυτό, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριφέρεται περισσότερο ως όργανο του διεθνούς ισλαμισμού, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, όπου προσπαθεί να φτιάξει έναν «άξονα» Τουρκίας-Ιράν-Συρίας, και γενικά έχει υψώσει τη σημαία του πανισλαμισμού.

Εδώ φαίνεται το αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος αφενός για λογούς οικονομικούς και αμυντικούς προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στο Ισραήλ, αφετέρου όμως δεν εγκαταλείπει καθόλου τη φιλοαραβικη και φιλοϊσλαμική πολιτική του. με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνάντηση Παπανδρέου - Αχμαντινετζάντ στη Νέα Υόρκη. Επίσης, εξακολουθεί να «γλείφει» ασύστολα τον Ερντογάν και να στηρίζει τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, ξεπουλώντας έτσι αντικειμενικά τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο.
Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποθηκεύεται και το μέλλον του και το μέλλον της χώρας. Αυτή η πολιτική, που οδηγεί σε αυτά τα αδιέξοδα, είναι ουσιαστικά μέρος της προσπάθειας του μεγάλου κεφαλαίου να μετατρέψει τη χώρα μας, την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σε ασιατική χώρα.
Νίκος Λυμπερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου