Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Σε αντάλαγμα για τα πλοία που κατασκευάζουν στην Κίνα
με χρηματοδότηση απο κινεζικές τράπεζες,
οι Έλληνες εφοπλιστές ξεπουλάνε την Ελλάδα στους Κινέζους
Η άποψη μας ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο «λύνει και δένει» στη χώρα μας είναι πάγια και απόλυτα επιβεβαιωμένη. Είναι γνωστό επίσης ότι οι Έλληνες εφοπλιστές «χτίζουν» τα περισσότερα καράβια τους στην Κίνα, εκεί τα επισκευάζουν και, σε μερικές περιπτώσεις, τα εφοδιάζουν και με Κινέζους ναυτικούς, αλλά και με κινέζικα τρόφιμα!
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι, μετά την κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έπαψαν να τροφοδοτούν με φτηνά δάνεια την αγορά αλλά και ειδικότερα τους Έλληνες εφοπλιστές. Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές άρχισαν να βλέπουν με καλό μάτι τις (κρατικές) κινεζικές τράπεζες, με τις οποίες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν πολλές σχέσεις.
Οι Κινέζοι δέχτηκαν να χρηματοδοτήσουν τους εφοπλιστές μόνο στην περίπτωση που οι τελευταίοι θα έπειθαν την ελληνική κυβέρνηση να τους εκχωρήσει ένα σημαντικό κομμάτι εθνικού πλούτου. Επομένως, η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στις αρχές Οκτωβρίου καθόλου τυχαία δεν ήταν. Οι συμφωνίες που «κλείστηκαν» αφορούν κυρίως τους εφοπλιστές, οι οποίοι θα δανείζονται χρήματα με ευνοϊκούς όρους, ενώ, από την άλλη μεριά, η χώρα μας δίνει λιμάνια, μεταφορικές υποδομές και αποθηκευτικούς χώρους προκειμένου οι Κινέζοι να εξαπολύσουν μια πιο αποτελεσματική εμπορική επίθεση στην Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να κάνει τον μεσάζοντα στις συμφωνίες μεταξύ εφοπλιστών και Κινέζων, θα έπρεπε να δίνει κίνητρα να κατασκευάζονται καράβια στα ελληνικά ναυπηγεία, που θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου. Είναι τραγικό να λειτουργούν ναυπηγεία στη Γαλλία, Κροατία. Ιταλία κ.λπ. και τα δικά μας να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται, πετώντας χιλιάδες εργάτες στο δρόμο, τη στιγμή που οι Έλληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν εκατοντάδες καράβια στην Κίνα. Από την άλλη, κυβέρνηση και εφοπλιστές προσδοκούν τη μετατροπή της χώρας σε μια ευρωπαϊκή βάση των Κινέζων. Αυτό θα έχει πολλές και αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και σε μας τους εργαζόμενους. Όλες οι κινεζικές επενδύσεις είναι ξεπούλημα εθνικού πλούτου, και όλες οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι επίσης «κινέζικες»!

Γ. Θεσσαλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου