Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κάθε υποχώρηση,
όχι μόνο δεν απομακρύνει
αλλά μας φέρνει πιο κοντά
στην απόλυση μας
Υπογράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία συλλογικές συμβάσεις κάτω κι από το κατώτατο μεροκάματο της ΓΣΕΕ σε δύο εταιρείες, συγκεκριμένα στην εταιρεία σεκιούριτι G4S και στις Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Α.Ε. στην Ημαθία. Η επίθεση της κυβέρνησης των μεγαλοκαπιταλιστών κατά της εργατικής τάξης συνεχίζεται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν φτάνει που απαγορεύθηκαν δια νόμου οι αυξήσεις, η κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα ανοιχτά ότι οι «επιχειρησιακές συμβάσεις» μπορούν πλέον να υπερτερούν των «κλαδικών». Πριν κάποια χρόνια, αυτή η λογική ήταν αποδεκτή, γιατί σε οποιαδήποτε περίπτωση η επιχειρησιακή σύμβαση ήταν υψηλότερη της κλαδικής. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό οδηγεί σε εργαζόμενους των 500 ευρώ. Και με την ανεργία που υπάρχει, χιλιάδες εξαθλιωμένοι ζητούν να εργαστούν με οποιοδήποτε μεροκάματο. Οι ξεπουλημένοι στα αφεντικά γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ το έχουν αποδεχθεί αυτό ευθέως!

Και πριν το «μνημόνιο», οι συλλογικές συμβάσεις και άλλα εργασιακά δικαιώματα παραβιάζονταν με διάφορους  τρόπους (π.χ. αυθαίρετη μείωση μισθού, καθυστέρηση καταβολής του μισθού, καταστρατήγηση των ωραρίων, μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης κτλ.). Σήμερα όμως, οι εργοδότες, με άλλοθι την «κρίση», την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση των επιχειρήσεων τους («ξεχνώντας» ότι πριν από 1-2 χρόνια είχαν υπερκέρδη), και πατώντας στην ανεργία και τον τεράστιο αριθμό των μεταναστών, δεν δείχνουν πια κανένα έλεος και καταστρατηγούν συστηματικά τα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι, εγκλωβισμένοι στο δίλημμα ανεργία ή μια οποιαδήποτε εργασία με οποιοδήποτε μισθό, υποχωρούν συχνά σε καταστροφικές ατομικές «συμφωνίες» με τους εργοδότες. Όμως, μόνο με το κεφάλι ψηλά θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι. Η αδιαμαρτύρητη υποχώρηση στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας στρώνει το δρόμο μια ώρα αρχύτερα για την απόλυση μας. Όσο έχουμε ανάγκη εμείς τη δουλειά μας, άλλο τόσο μας έχουν ανάγκη και αυτοί. Αν εμείς δεν αφήνουμε περιθώρια για υποχωρήσεις, και αυτοί θα το σκεφτούν περισσότερο.
Στο συλλογικό επίπεδο, πρέπει να αντισταθούμε φτιάχνοντας επιτροπές εμείς οι ίδιοιμέσα στους χώρους εργασίας (στην αρχή μυστικά)οι οποίες πολύ εύκολα μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλες παρόμοιες επιτροπές, σχηματίζοντας ένα κίνημα από τα κάτω.
Είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι μόνο η οργανωμένη και αποφασιστική αντίσταση από τα κάτω θα ανατρέψει την επίθεση της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών.

Ματίνα Χελιδώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου