Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Έλεγχος του νου από την αρχή

Πράγματα που στο κοινωνικό
σύνολο φάνταζαν κατακριτέα,
αδιανόητα, τώρα,
θεωρούνται αυτονόητα.
κι όποιος "παλιομοδίτης"
τολμήσει ν' αντιδράσει, αλίμονο του,
διότι θα θεωρηθεί αναχρονιστικός,
ρατσιστής κι όλα τα σχετικά
Η πλύση εγκεφάλου εκπορεύεται από “authority figures” (εκπροσώπους  της εξουσίας, με δοτό κύρος), και καταλήγει στην απόλυτη υπακοή σε αυτήν την εξουσία. Ας «μεταφέρουμε» το πείραμα και τα συμπεράσματά του στο πολιτικό πεδίο, και να λάβουμε υπ’ όψιν μας  ότι στην Ελλάδα, εκπρόσωποι εξουσίας είναι σήμερα:
Δημοσιογράφοι  «κύρους» (Χατζηνικολάου, Τρέμη, Πρετεντέρης, Καψής κλπ.) προσωπικότητες του  πολιτισμού, (πχ  Λαζόπουλος) φυσικά τα μέλη της κάθε κυβέρνησης, και σε πολύ μικρότερο, εως αμελητέο βαθμό εκπρόσωποι της αστυνομίας, εκκλησίας, ενόπλων δυνάμεων λόγω πολυετούς δυσφημίσεως από την μεταπολίτευση.
Εμείς είμαστε τα θύματα, οι αποδέκτες της πλύσεως εγκεφάλου, αλλά και τα πειραματόζωά τους. Και μπορεί να μην μας βάζουν να πατάμε διακόπτες για ηλεκτροσόκ, αλλά σίγουρα κατευθύνουν τον τρόπο που μιλάμε όταν αναφερόμαστε σε διάφορα «ευαίσθητα» θέματα, όπως την λαθρομετανάστευση ή την ομοφυλοφιλία, ακολουθώντας πιστά το politically correct που έχουν επιβάλλει. Κατευθύνουν επίσης  την ψήφο μας σε «ανεκτές» πολιτικά επιλογές, κλπ.
Όπου δεν λειτουργεί καλά το «πλυντήριο» γίνεται πιο «ωμή» επέμβαση, με την ποινικοποίηση μη επιτρεπτών συμπεριφορών, όπως με την νέα «αντιρατσιστική» νομοθεσία κ.α.
 Η τέχνη της πλύσεως εγκεφάλου φυσικά δεν έχει μείνει στα συμπεράσματα του πειράματος Milgram, έχει εξελιχθεί και έχει γίνει η πιο ακριβοπληρωμένη επιστήμη του κόσμου. Με αυτήν ασχολούνται πολλοί «επαγγελματίες».  Από τους “image makers” , τους δημοσιογράφους, μέχρι και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών που τελευταία βάλθηκαν να αναστατώσουν  την βόρειο Αφρική κι όχι μόνον.
Παράδειγμα που ζούμε: Πληρώναμε, και πληρώνουμε διόδια σε ιδιώτες χωρίς προηγούμενη συμφωνία μαζί τους, γιατί ο εγκέφαλός μας ταυτίζει αυτομάτως την εθνική οδό με κρατική εξουσία. Εδώ να σημειώσουμε ότι νομοθετική ρύθμιση –ποινικοποίηση εμφανίστηκε και πάλι, όταν η πλύση εγκεφάλου απέτυχε (αποκαλύφθηκε ότι δεν έχουμε υποχρέωση καταβολής διοδίων).
Η ατολμία μας να αντισταθούμε στις εντολές των “authority figures” φαίνεται κι από την ατολμία μας να τα βάλουμε με μια δημόσια υπηρεσία, παρά το καταφανές δίκιο μας, να αντισταθούμε στην τράπεζα ακόμη κι όταν δεν έχουμε ακίνητο να διακινδυνέψουμε και τόσα άλλα. Η προβατοποίηση είναι σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Θα φτάσει άραγε στο σημείο να μας βάλουν να κάνουμε ηλεκτροσόκ και στα γεννητικά μας όργανα;

Το πείραμα υπακοής & υποταγής στην εξουσία/αυθεντία (Milgram)
    

Πάντως, να βρεθεί κάποιος να μας κάνει πλύση εγκεφάλου να αντισταθούμε στο μνημόνιο, ΔΝΤ, ΠαπανδρεοΠΑΣΟΚ, αποκλείεται. Γιατί, όλοι οι προπαγανδιστές, δουλεύουν γι’ αυτούς. Και όταν λέω «όλοι», εννοώ ΟΛΟΙ.

George Konstantakopoulos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου