Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Προετοιμάζουν «νόμιμο» εμπόριο οργάνων


Ινδοί που έχουν πουλήσει
το νεφρό τους για να ζήσουν..
ο νέος νόμος υποβοηθά
τέτοιες καταστάσεις
Η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο νόμο για την μεταμόσχευση οργάνων. Στο προσχέδιο νόμου περιλαμβάνεται μια καινούργια οπτική όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, που δεν έχει να κάνει με την εθελοντική προσφορά, αλλά με την κατοχή του σώματος κάθε πολίτη από το κράτος. Πρόκειται για την «εικαζόμενη συναίνεση», δηλαδή, την αφαίρεση οργάνων, χωρίς την συγκατάθεση των συγγενών, από κάθε υποψήφιο δότη  που δεν έχει δηλώσει εγγράφως την αντίθεση του στην αφαίρεση των οργάνων του όσο ήταν εν ζωή. Δηλαδή, όλοι μας θα είμαστε εν δυνάμει δότες, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα στην ουσία να διαθέτουμε το σώμα μας όπως εμείς θέλουμε.
Το νομοσχέδιο είναι ντυμένο με πλήρη ανθρωπιστική φορεσιά, που όμως δεν πείθει. Γιατί το συγκεκριμένο κράτος, που αυτή την περίοδο έχει φέρει τους πολίτες στα όρια της απόλυτης φτώχιας και της εργασιακής εξαθλίωσης, δεν είναι δυνατό να επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους σε σχέση με την δωρεά οργάνων. Πρόκειται για έναν απόλυτο αυταρχισμό της εξουσίας πάνω στην ύπαρξη μας. Σε έναν καπιταλιστικό κόσμο που όλα υπόκεινται στο νόμο του κέρδους, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σε αγαθές προθέσεις.
 Ο τρόπος που θα παίρνονται τα μοσχεύματα και που θα διατίθενται είναι άγνωστος. Πράγμα που γνωρίζουμε όλοι τι μπορεί να σημαίνει. Για πρώτη φορά, όμως, θα μπορούν να κάνουν μεταμοσχεύσεις και ιδιωτικές κλινικές. Απροκάλυπτα οδηγούμαστε σε ένα νόμιμο εμπόριο οργάνων, από το οποίο πάλι θα ευνοούνται οι ισχυροί οικονομικά, υπό την αιγίδα του κράτους αυτή τη φορά.
Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς με τι τρόπους  προσπαθούν να εξουσιάσουν τον κόσμο. Συνθήκες εργασίας μεσαιωνικές, οικονομική εξαθλίωση και συγχρόνως έλεγχος και πάνω στα σώματα μας, τον τρόπο ζωής μας και τον τρόπο του θανάτου μας αντιστοίχως, αφού ήδη έχουν επέμβει στον ερχομό μιας καινούργιας ζωής με την ανεργία και την ανασφάλεια που έχουν δημιουργήσει. Μια μορφή σύγχρονης δουλείας, μια απόλυτη κυριαρχία στο παρόν και στο μέλλον μας, τολμούμε να προσθέσουμε, χωρίς να είμαστε υπερβολικοί, πράγμα που χτυπάει το καμπανάκι για όλους εμάς που θέλουμε να ανατρέψουμε αυτά τα απάνθρωπα σχέδια της εξουσίας.
Ματίνα Χελιδώνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου