Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι φτωχοί πληρώνουν τους φόρους των πλουσίων


Με τη διαρκή αύξηση των έμμεσων φόρων, τη διαρκή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την προκλητική ασυλία της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση φορτώνει όλα τα βάρη στους φτωχούς

Η "τρύπα" στα φορολογικά έσοδα του κράτους,
είναι σκόπιμη, ώστε τα βάρη για τους φτωχούς
να γίνονται όλο και περισσότερα

Οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Οι επιχειρήσεις, με το νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου, θα έχουν φορολογικό συντελεστή μόνο 20%, δηλαδή ακόμα χαμηλότερο από το 24%, που και αυτό με τη σειρά του ήταν ήδη μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Οι μεγάλοι οφειλέτες απολαμβάνουν νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων. Κάθε τόσο, η κυβέρνηση αυξάνει τους έμμεσους φόρους, δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο κάθε απλός καταναλωτής: ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά, τα τσιγάρα κ.λπ. Μάλιστα, έχει φτάσει να συζητάει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης μέχρι και στο εμφιαλωμένο νερό, που σε πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, λόγω ακαταλληλότητας του τοπικού δικτύου ύδρευσης.
Όλα αυτά επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 62% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 50%. Οι μισθωτοί πληρώνουν το 75% περίπου του φόρου των φυσικών προσώπων.
Παράλληλα, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «πάταξης της φοροδιαφυγής» αποδεικνύονται γελοίες φανφάρες, αφού εξαντλούνται σε λαϊκίστικες κορώνες περί κυνηγητού των «γιατρών και δικηγόρων», αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διαλύσει τους φορολογικούς μηχανισμούς, μειώνοντας δραστικά τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, που δυσαρεστημένοι ουσιαστικά κάνουν λευκή απεργία. Με την κατάργηση εφοριών, με το φιάσκο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων μέσω του ιδιωτικού συστήματος «taxis» και με την απότομη εφαρμογή σειράς «καινοτομιών», δίνεται η χαριστική βολή στον ήδη σαθρό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Στις εφορίες επικρατεί κυριολεκτικά χάος, οι υπάλληλοι είναι αγανακτισμένοι και τίποτε δεν λειτουργεί. Το «taxis» επί μήνες ήταν μπλοκαρισμένο και δεν μπορούσε να δεχτεί δηλώσεις.
Πέρα από την ανικανότητα της κυβέρνησης, πίσω από το νέο αυτό φιάσκο κρύβεται μια σαφής πολιτική βούληση να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους και φορολογική κόλαση για τους φτωχούς. Γιατί, στην πράξη, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεταφέρει με γρήγορους ρυθμούς τα βάρη όλο και περισσότερο στους εργαζομένους. Μέχρι και ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, έχει επανειλημμένως ασκήσει δημόσια κριτική, προτρέποντας την κυβέρνηση να φορολογήσει τα υψηλότερα εισοδήματα.
Το σκεπτικό ότι η συνεχής μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα δώσει ανάσα στην αγορά είναι λάθος. Όλα τα διεθνή στοιχεία αποδεικνύουν ότι: όσο πιο ανεπτυγμένη είναι μια οικονομία, τόσο περισσότερους φόρους πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι. Αντίθετα, φορολογικοί παράδεισοι για το κεφάλαιο είναι μόνο κάποιες υπανάπτυκτες χώρες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλική Επανάσταση, που έβαλε τα θεμέλια του σύγχρονου αστικού κόσμου, θέσπισε την αρχή της προοδευτικής φορολόγησης, δηλαδή ότι «όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχεις, τόσο περισσότερο φόρο αναλογικά θα πληρώσεις».
Βλέπουμε λοιπόν ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα της ασιατοποίησης της Ελλάδας. Για τη βίαιη απόσπαση της από τον ανεπτυγμένο κόσμο και την ταυτόχρονη προσαρμογή της σε τριτοκοσμικά πρότυπα. Επίσης, η απότομη αύξηση των έμμεσων φόρων έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του λαού, έχει επιδεινώσει την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις έχει κάνει ανίκανες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Έτσι, τα έσοδα του δημόσιου ταμείου, αντί να αυξηθούν, μειώνονται. Η κυβέρνηση, λοιπόν, και σε αυτόν τον τομέα έχει αποδειχτεί αντιλαϊκή και επικίνδυνη. Γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε το παν για να την ξεφορτωθούμε μια ώρα αρχύτερα.
Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου