Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ

Πόσα χρόνια άραγε τους περίμεναν; Πόσα χρόνια, στην αγορά και στα χρηματιστήρια συναθροισμένοι, συγκλητικοί, ο αυτοκράτωρ ο ίδιος, οι δύο μας οι ύπατοι κι οι πραίτορες, καθώς και λαός πολύς, περίμενε τους βαρβάρους; Κι αμήχανοι και γελοίοι, όλοι oι επίσημοι, έβγαζαν λόγους για τον ερχομό τους κι ο λαός τους άκουγε κι ευφραινόταν. Γιατί περίμενε τους βάρβαρους, σαν έλθουν, να νομοθετήσουν.
Εκατόν έξι χρόνια μετά την ιστορική κατάθεση του Κ.Π. Καβάφη, οι βάρβαροι ήρθαν. Κι είναι πράγματι ο ερχομός τους σήμερα «μια κάποια λύσις». Άλλα είναι λύση για όσους τόσα χρόνια τους περίμεναν. Όχι για τους άλλους. Μα η Ελλάδα είναι μία χώρα. Και θα πρέπει τώρα, «εμείς οι άλλοι», να ζήσουμε με τη «δημοκρατία» των βαρβαρόφιλων.

Κι αν αρνηθούμε;
Όλα έχουν ήδη προβλεφθεί. Αν αρνηθούμε λοιπόν, οι γνωστοί άγνωστοι εγκάθετοι πραίτορες δημοσιογράφοι θα δείχνουν απ' τα τηλεοπτικά παράθυρα τους επόμενους που θ' αντιμετωπίσουν το εκτελεστικό απόσπασμα της γερμανικής νεοκατοχής: συνταξιούχους κι εργαζόμενους. Και θα φοράνε κουκούλα. Δεν είναι άραγε η οθόνη της τηλεόρασης μια σύγχρονη κουκούλα; Ποιος τη φοράει; Γιατί οι τρύπες που έχει στη θέση των ματιών (και παραμένουν τρύπες κενές ακόμα κι όταν φορεθεί) μας κοιτάζουν; Γιατί είμαστε οι επόμενοι. Από δω και μπρος, θα είμαστε συνέχεια οι «επόμενοι»..
Εδώ και μήνες, ένα ανάμεικτο αίσθημα ανασφάλειας, φόβου κι οργής κατατρέχει την καθημερινότητα και με το βρώμικο χέρι της μας αγγίζει όλους. Και με μία του δήλωση, από το Καστελόριζο, ο σκιώδης αυτός πρωθυπουργός, ο βαρβαρόφιλος αυτοκράτωρ, μας βύθισε όλους ακόμα πιο βαθιά μέσα σ' αυτό το αίσθημα.

Μας είπε: «Οι Βάρβαροι ήρθαν. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μία κάποια λύσις». Ύστερα από την πρώτη αναμπουμπούλα, όσοι δεν δέχονται να ζήσουν με τον φόβο, τη φτώχεια και την απελπισία και να πληρώνουν τα σπασμένα των άλλων διαδήλωσαν. Την επόμενη μέρα, ήταν κιόλας ένοχοι για τον φόνο τριών ανθρώπων.
Ό Βγενόπουλος όμως δεν ήταν. Η κυβέρνηση και οι πληρωμένοι φονιάδες που κουβαλούσαν μπιτόνι βενζίνης δεν ήταν. Οι φασίστες και το παρακράτος που «διαδήλωνε» μαζί με την πορεία δεν ήταν. Όχι, η ετυμηγορία ήταν σαφής: «Όποιος δεν θέλει τους βάρβαρους είναι ένοχος». Αυτό το είπε η σκιά του αυτοκράτορα (γιατί ο ίδιος δεν έχει φωνή, άλλα δανείζεται), το είπαν οι φασίστες πραίτορές του που ονειρεύονται ξερονήσια και χούντες, το είπαν κουκουλοφόροι δημοσιογράφοι, σαν σύγχρονοι τσολιάδες, συνεργάτες κάθε κατακτητή και βάρβαρου. Γιατί, να μην ξεχνάμε, οι Θερμοπύλες έχουν πάντα τον Εφιάλτη τους.
Και μέσα σ' όλον αυτό τον χαμό, όσοι ευφραίνονταν μέχρι τώρα από τα λογύδρια του μίσους και της Βαρβαροφιλίας που εκφωνούσαν οι πραίτορες στην αγορά συνεχίζουν να πιστεύουν: «Όλοι τα πήραμε», «η Ελλάδα είναι μία φτωχή χώρα», μα πάνω απ' όλα ότι «χρωστάμε». Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, συνένοχοι και πρέπει να τιμωρηθούμε λοιπόν.
Νέα καφκική δίκη;
Μάλλον.

Κι αν διδαχτούμε από το πάθημα του νομοταγούς κ. Κ., του ήσυχου τραπεζικού υπαλληλάκου που προσπαθούσε με κάθε νόμιμο κι ένδικο μέσο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στον απρόσωπο φασιστικό μηχανισμό που τον κατηγόρησε, χωρίς ποτέ να ονομάσει το αδίκημα, τότε θα 'πρεπε ν' ασπαστούμε το δίκιο, τη γνώμη, τη δράση, τελικά τη δημοκρατία, ως παρανομία.
Άλλα όλα έχουν ήδη προβλεφθεί. Κι οι υπουργοί σιγά σιγά αποκτούν έκτακτες εξουσίες, οι φόροι που θα πληρώσουμε στους Βαρβάρους μεγαλώνουν, το μεροκάματο λιγοστεύει, οι απειλές μεγαλώνουν, η οικονομία όλης της χώρας κρέμεται από μια κλωστή. Κι αυτήν την κλωστή την κρατούν Γερμανοί κι Αμερικανοί - μα βέβαια κι οι εδώ θιασώτες τους, οι φίλοι τους, που τόσα χρόνια τους ευχαριστούν που καταπατούν διεθνείς συνθήκες και δίκαιο και που τους επιτρέπουν να καταδικάζουν μία χώρα ολόκληρη σε οικονομικό μαρασμό. Αλλά, να μην το ξεχνάμε, διεθνώς κι εθνικά, το μόνο δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού.
Κι έτσι στο πίσω μέρος του κεφαλιού των Γερμανών κυβερνώντων, που σαν άλλοι νιτσεϊκοί υπεράνθρωποι επί τόσες δεκαετίες έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους και ως αντάλλαγμα για την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας έδιναν «πακέτα στήριξης», έχει αρχίσει να ξυπνάει ένα νέο φασιστικό όνειρο: το όνειρο του ξεπεράσματος της κρίσης ΤΟΥΣ, εις βάρος της Ελλάδας. Πως; Απλούστατα, η Γερμανία δανείζεται φτηνά τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά και μας δανείζει με μεγαλύτερο επιτόκιο ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΝΤΑΣ, ως ευρωπαϊκού επιπέδου λαμόγιο και μιζαδόρος. Διότι, να μην ξεχνάμε, τα λαμόγια και οι μιζαδόροι δεν έχουν εθνικότητα. Κι αυτή τη στιγμή τα φασιστικά τους όνειρα κοστίζουν 300 δισ. περικοπών συντάξεων, μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ποιος είναι ο ένοχος λοιπόν; Ποιος έφερε τους βαρβάρους και τους είπε: «Λεηλατήστε. Κανείς δε θα διαμαρτυρηθεί» (γιατί αυτή είναι η κύρια διαβεβαίωση του αυτοκράτορα και των πραιτόρων); Ποιος τους περίμενε τόσα χρόνια δήθεν πως θα φέρουνε τη λύση; Άλλα οι βάρβαροι ήταν κιόλας εδώ. Αγόραζαν και πουλούσαν οικόπεδα με θέα το Αιγαίο. Τώρα δεν αγοράζουν καν. Μόνο κλέβουν κι εξευτελίζουν. Κι αυτή ήταν πάντα η αλήθεια πίσω από τα κούφια λόγια των ρητόρων. Διότι και οι ρήτορες και οι πραίτορες και ο αυτοκράτορας και όλοι τους είναι μια ράτσα, μια φυλή, ένα έθνος. Ένα έθνος πειρατών των λαών, βασανιστών κι αιμοδιψών πολεμοκάπηλων. Κι όταν οι βάρβαροι κάθε εποχής και χώρας ξεσπαθώνουν, οι λαοί στενάζουν.

Στ.Καλογερόπουλος

-Τί περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τί κάθοντ' οί Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οί βάρβαροι θά φθάσουν σήμερα.
Τί νόμους πια θά κάμουν οί Συγκλητικοί;
Οί βάρβαροι σάν έλθουν θά νομοθετήσουν.

-Γιατί ό αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
καί κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οί βάρβαροι θά φθάσουν σήμερα.
Κι ό αυτοκράτωρ περιμένει νά δεχθεί τον αρχηγό τους.
Μάλιστα ετοίμασε γιά νά τον δώσει μία περγαμηνή.
Έκεϊ τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οί δυό μας ύπατοι κ' οί πραίτορες έβγήκαν
σήμερα μέ τές κόκκινες, τές κεντημένες τόγες,
γιατί βραχιόλια φόρεσαν μέ τόσους αμέθυστους,
καί δαχτυλίδια μέ λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια,
γιατί νά πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια καί μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οί βάρβαροι θά φθάσουν σήμερα
καί τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οί άξιοι ρήτορες δέν έρχονται σάν πάντα
νά βγάλουνε τους λόγους τους, νά πούνε τά δικά τους;

Γιατί οί βάρβαροι θά φθάσουν σήμερα
κι αυτοί βαριοϋντ' ευφράδειες καί δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αύτη ή ανησυχία κ' ή σύγχυσις;
 (Τά πρόσωπα τί σοβαρά πού έγιναν.)
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οί δρόμοι κ' οί πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στά σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ένύχτωσε κ' οί βάρβαροι δέν ήλθαν.
Καί μερικοί έφθασαν άπ' τά σύνορα,
καί είπανε πώς βάρβαροι πιά δέν υπάρχουν.

Καί τώρα τί θά γενούμε χωρίς βαρβάρους.
Οί άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου