Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το Ελληνικό Σχολείο

Απ' τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στη μόρφωση των νέων.
Φρόντιζαν μαζί με την υγιή ανάπτυξη του σώματος και την υγιή ανάπτυξη του πνεύματος.
Το Ελληνικό σχολείο στην πορεία του μέσα απ' τα χρόνια στάθηκε ο φάρος της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης των νέων. Η αξία των γραμμάτων και η συμβολή τους στη ζωή είναι αναμφισβήτητες.
Οι δάσκαλοι των Ελληνικών γραμμάτων στάθηκαν οι πρωτοπόροι για την δημιουργία του Ελληνικού πνεύματος. Η ποιότητα και η ποικιλία των κληρονομικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία θέτουν γερά θεμέλια πνευματικής ωριμότητας για τους μαθητές.
Στην Ελλάδα η πολιτεία μεριμνούσε για την αναβάθμιση και καλυτέρευση των σχολείων.
Στη Αμερική και στις χώρες όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός η Εκκλησία και οι κατά τόπου Κοινότητες δημιουργούν Ελληνικά σχολεία για την εκμάθηση τόσο της γλώσσας όσο και την συνέχιση των παραδόσεων μας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να υπάρχει Ελληνικό σχολείο είναι αξιέπαινες και η συμπαράσταση των ομογενών είναι αξιόλογη.
Πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, τις ρίζες μας και να γνωρίσουν μέσα απ' το ελληνικό σχολείο την Ελλάδα.
 Γιατί είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας το πνεύμα μας και η κουλτούρα μας ήταν και παραμένουν σύμβολα για όλο τον κόσμο.
Ας μην αδιαφορήσουμε. Ας προσπαθήσουμε όλοι να είναι γερές οι βάσεις για το Ελληνικό σχολείο. Και οι γενιές που θα ‘ρθουν θα μας ευγνωμονούν.

Αξίζει όμως να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να περάσουμε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας και να σταθούμε στους μεγάλους διδασκάλους του γένους οι οποίοι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για να μάθουν τα Ελληνόπουλα γράμματα για να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν και έτσι να συνεχιστεί η γλώσσα μας και ο πολιτισμός μας.
Και ακόμα θα πρέπει ν' αναφέρω τα κρυφά σχολεία όπου ιερείς και δάσκαλοι δίδασκαν με κίνδυνο της ζωής τους στα παιδιά την ελληνική μας γλώσσα και τους μάθαιναν γραφή και ανάγνωση μακριά από το βλέμμα του κατακτητή. Ας αναλογιστούμε ακόμα τις πόσες δυσκολίες αντιμετώπισε κατά καιρούς η πατρίδα μας -πολέμους, κατοχή- και πόσος ήταν ο αγώνας της για επιβίωση. Παρ' όλα αυτά το ελληνικό σχολείο δεν έπαψε ούτε στιγμή τη δράση του και το έργο του, έστω κι αν αυτό στοίχισε μεγάλες θυσίες και ανθρώπινες ζωές πολλές φορές. Ακλόνητοι στο καθήκον τους οι δάσκαλοι δεν έπαψαν το ιερό τους έργο να διδάσκουν στα παιδιά. Και είναι αλήθεια ότι μαθαίνοντας τα παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν μπόρεσαν και μελέτησαν τους αρχαίους μας συγγραφείς, τους μεγάλους λογοτέχνες και έτσι γενεά την γενεά αποκτήσαμε εξαιρετικά πνεύματα τόσο από πλευράς  επιστήμης όσο κι από πλευράς γραμμάτων.
Και όλοι γνωρίζουμε πως οι  Έλληνες διέπρεψαν όχι μόνο στην ίδια μας την χώρα αλλά και έξω από αυτήν. Και ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι αναμφισβήτητα η γλώσσα η Ελληνική η οποία συντηρήθηκε μέσα από τους αιώνες και επικράτησε με την βοήθεια των σχολείων και διαδόθηκε σ' όλο τον κόσμο. Και αναφέρομαι  πιο συγκεκριμένα στις ιατρικές ορολογίες που είναι ελληνικές   στην   επιστήμη   της  ανθρωπολογίας, της  βοτανολογίας, της ψυχολογίας  και πολλές ακόμα. Αυτό δείχνει  ότι η γλώσσα η Ελληνική είναι πολύ σπουδαία και είναι κρίμα  που μερικοί το αγνοούν.

Να όμως που εδώ. υπάρχει το σχολείο που με τους υπεύθυνους δασκάλους φροντίζει τόσο για την εκμάθηση της γλώσσας όσο και για την συντήρηση και συνέχιση της Ελληνικής ταυτότητας.
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βασική προϋπόθεση για καλά και σωστά οργανωμένα σχολεία είναι τόσο η συμπαράσταση και η βοήθεια των γονέων που θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σ' αυτό όσο και η ηθική συμπαράσταση της εκκλησίας η οποία ανέκαθεν έπαιζε το πιο σημαντικό ρόλο για την διαιώνιση του ελληνικού πνεύματος.
Με την σιγουριά για το τι προσφέρει ένα ελληνικό σχολείο, με την πίστη ότι εμείς οι Έλληνες  έχουμε τρομερές δυνατότητες και με την φροντίδα για την σωστή παιδαγώγηση των παιδιών μας, δεν είναι ποτέ δυνατόν να χάσουμε ούτε την γλώσσα μας, ούτε το πνεύμα μας αλλά ούτε και τις ρίζες μας.

Στέλλα Νίμο (Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός) Detroid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου