Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Έγκλημα εκ προμελέτης το ξεπούλημα της δημόσια ς περιουσίας

Το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, που ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα είναι κεντρική επιλογή της μεγαλοαστικής τάξης και της κυβερνητικής συμμορίας του ΠΑΣΟΚ. Με τη γνωστή «Τρόικα» παίχτηκε ένα άθλιο θέατρο, για να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως δήθεν υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας. Ο εκ των «Τροϊκανών» Σερβάς Ντερούζ δήλωσε ότι όλα είχαν συμφωνηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Και ο τελευταίος κατηγορήθηκε από το «αγανακτισμένο κόμμα» του για «επικοινωνιακά λάθη», ότι δηλαδή δεν έπαιξε καλά θέατρο!


Στην ουσία, το ξεπούλημα έχει θεσμοθετηθεί εδώ και μια δεκαετία, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 3409/2002. Με το νόμο αυτό, οποιοδήποτε στοιχείο της δημόσιας περιουσίας μπορεί να τεθεί προς πώληση. Το Μνημόνιο, πέρα από όλους τους άλλους στόχους του, είναι ένας «μηχανισμός» για να προχωρήσει το ξεπούλημα μεγάλων κρατικών τομέων, στο όνομα της δήθεν απόσβεσης του χρέους. Το τελευταίο επιχείρημα είναι μία ακόμα μεγάλη απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού. Γιατί ακόμα και αν «εξοικονομηθούν» 50 δισ. ευρώ από το ξεπούλημα αυτό, αυτά φτάνουν μόνο για να αποσβεστεί η αύξηση του χρέους (395 δισ. ευρώ από 345 δισ. ευρώ) που δημιουργήθηκε ακριβώς λόγω της πολιτικής του Μνημονίου! Και το κυριότερο, αν πουληθούν κεντρικοί μοχλοί της οικονομίας (κρατικές επιχειρήσεις, συγκοινωνιακές εγκαταστάσεις) εκμηδενίζεται η οποιαδήποτε προοπτική για ένα σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Και είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της διάλυσης του παραγωγικού τομέα και της λεηλασίας της χώρας από τους καπιταλιστές που οδήγησε στο τεράστιο δημόσιο χρέος.
Η δημόσια περιουσία που προορίζεται για ξεπούλημα είναι:
  •  9 κεντρικά λιμάνια και 39 αεροδρόμια, για τα οποία έχει ήδη ιδρυθεί επιτροπή προώθησης της ιδιωτικοποίησης τους. Αυτά αποτιμώνται από την κυβερνητική συμμορία 10 δισ. ευρώ.
  • Οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.λπ.).
  • Οι εναπομείνασες κρατικές τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), που συγκεντρώνουν τους περισσότερους μικρούς καταθέτες, 
  •  Και, φυσικά, το Ελληνικό και πλήθος άλλες εκτάσεις-φιλέτα της δημόσιας γης.

Ο ίδιος ο αστικός Τύπος, πάντως, ομολογεί ότι, όσο και να πουληθεί αυτή η δημόσια περιουσία, το αντίτιμο θα είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό. Επιπλέον, το να εκποιήσουν όλα τα παραπάνω δεν είναι και τόσο εύκολο, για λόγους εσωτερικών αντιθέσεων μέσα στην αστική τάξη και την κυβέρνηση, αλλά και επειδή δεν είναι εύκολο να βρεθούν αγοραστές σε μια χώρα που βρίσκεται υπό απειλή χρεοκοπίας.
Στην ουσία, πάντως, το ξεπούλημα αυτό είναι το τελικό μέρος του σχεδίου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα φθηνών παρασιτικών υπηρεσιών ασιατικού τύπου. Η κυβέρνηση, ως δείγμα της νομιμοφροσύνης της σε αυτό το σχέδιο, επιμένει στην παράδοση του Ελληνικού στους Άραβες πετρελαιάδες, που θέλουν μάλιστα να χτίσουν μαζί με τα καζίνα και ένα τεράστιο κτίριο -σύμβολο προφανώς της ασιατικής Αθήνας που ετοιμάζουν.
Τη λεηλασία αυτή της χώρας, που είναι άρρηκτα δεμένη με την προσπάθεια εξόντωσης του, ο ελληνικός λαός πρέπει και μπορεί να τη σταματήσει.
Και αυτό μπορεί να γίνει απαιτώντας μαζικά και δυναμικά: 
  1. να σταματήσει κάθε περαιτέρω ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,
  2. οι κρατικοί μοχλοί της οικονομίας να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, με δημόσιες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας για τους άνεργους Έλληνες,
  3. να πεταχτούν έξω από τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, εμπορικό λιμάνι Πειραιά, οδικοί άξονες κ.λπ.) οι άρπαγες καπιταλιστές, εγχώριοι και ξένοι, να επιστρέψουν όσα χρήματα έχουν λεηλατήσει και οι τομείς αυτοί να ξαναλειτουργήσουν προς όφελος της παραγωγικής ανάπτυξης και των κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων.
Μόνο έτσι είναι δυνατόν να ξημερώσει μία άλλη, καλύτερη μέρα για τον ελληνικό λαό.
Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου