Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

"Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν"

Τι είναι το χρέος και το περιβόητο αυτό έλλειμμα.
Παίρνει λοιπόν κάποιος μισθό χιλίων ευρώ και αποφασίζει να δαπανήσει 1.140. Αυτό σημαίνει πολύ απλά οτι έχει ένα έλλειμμα στο πορτοφόλι του 14%. Και, ώ του θαύματος, βλέπει οτι έχει τρεις τέσσερις πιστωτικές κάρτες (διάφορες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια) στο πορτοφόλι του, δανείζεται λοιπόν τα 140 ευρώ από τις κάρτες. Αντιλαμβάνεται κανείς οτι τα δανεικά δεν δίνονται για λόγους φιλανθρωπίας, ο δανειστής (συνήθως τοκογλύφος) θέλει να βγάλει κέρδος από τον πόνο σου, που, ως γνήσιο θύμα του καταναλωτισμού, θέλεις να αγοράσεις άχρηστα πράγματα (υποβρύχια πού γέρνουν, άρματα χωρίς βλήματα μιας και η χώρα έχει αρκετά, αεροσκάφη χωρίς προστασία, αναπηρικές συντάξεις σε αθλητές κτλ). Επειδή όμως δεν ψάχνεις να βρεις δεύτερη δουλειά για να κάνεις τα χίλια ευρώ περισσότερα, λες «έχει ο θεός» και αφήνεις τις δόσεις να τρέχουν ή διαπιστώνεις ότι όταν ξοφλήσεις τα 140 μπορεί να έχεις δώσει σχεδόν τα διπλάσια, γιατί προφανώς ακόμα και σε ένα δάνειο με 5%, σε δέκα χρόνια θα έχουμε επιστρέψει τα δανεικά και το 50% παραπάνω! Αφού δεν βρήκαμε δεύτερη δουλειά (ας το ονομάσουμε ανάπτυξη), την επόμενη χρονιά θα θέλουμε να καλύψουμε το έλλειμμα στο πορτοφόλι μας, γιατί μυαλό δεν βάλαμε και σπαταλάμε ακόμα, και τη δόση αποπληρωμής (χρεολύσια, λύση του χρέους δηλαδή) και τους τόκους (το κέρδος του τοκογλύφου). Στο τέλος αποδεικνύεται οτι ο θεός έχει, οι τραπεζίτες έχουν, οι κυβερνώντες επίσης, άλλα εσύ χρωστάς και τα δικά σου χρέη και της Ελλάδας. Το άρωμα αυτής της διαδικασίας κρατά από τα χρόνια της Ανεξαρτησίας, η χώρα μας έχει πει δεν πληρώνω-δεν πληρώνω 4 φορές μέχρι σήμερα, ενώ είναι η δεύτερη που το ευαγές ίδρυμα του ΔΝΤ έρχεται στην Ελλάδα.


«Νόμος και ισχύς αί λίραι του δανείου»
Όλα ξεκίνησαν τα χρόνια της Επανάστασης, όταν το 1824 και 1825 συνάπτονται τα δύο πρώτα δάνεια με Άγγλους τραπεζίτες. Τότε δεν είχαμε ούτε βόλια να χτυπήσουμε τους Τούρκους, οπότε τα δάνεια θα πήγαιναν για αγορά πολεμοφοδίων και για την ενίσχυση του στόλου. Από τις 8οο.οοο χρυσές λίρες στερλίνες που δανειστήκαμε έφτασε στην "Ελλάδα το 1/3, ενώ από το δεύτερο δάνειο 2.οοο.οοο λιρών, τα πραγματικά χρήματα ήταν τα μισά και μόλις 190.000 έφθασαν στην "Ελλάδα. Τα υπόλοιπα; Τόκοι, έξοδα, μεσιτικά και ναυπήγηση δύο φρεγατών στην Αμερική και έξι ατμόπλοιων στην Αγγλία. Οι καλοί μας δανειστές είχαν κρατήσει ένα μεγάλο μέρος των πρώτων δόσεων, γιατί φαντάστηκαν οτι δεν θα ήμασταν καλοπληρωτές. Μαζί με τις παραγγελίες πληρώναμε και ξένους αξιωματικούς για να παρακολουθούν την πορεία της ναυπήγησης. Αποτέλεσμα ο «Ακαταμάχητος» να καεί στον Τάμεση. Ή «Επιχείρηση» μόλις βγήκε στο πέλαγος κινδύνεψε να βουλιάξει, γιατί διερράγησαν τα καζάνια. Από τα υπόλοιπα, ο «Έρμης» θα φθάσει με χαλασμένη μηχανή και θα χρειαστεί η αντικατάσταση της, θυμίζοντας τραγικά την ιστορία που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα με τα υποβρύχια που γέρνουν.
Και οι Αμερικανοί δεν μας επιφύλαξαν καλύτερη τύχη, έπειτα από απανωτές καθυστερήσεις και συνεχή ανατίμηση τους τελικά θα κατασκευαστούν οι δύο φρεγάτες και η υπόθεση θα φθάσει στα δικαστήρια. Ή μια θα δοθεί στο αμερικανικό ναυτικό, στη μισή όμως τιμή από εκείνην που πλήρωσε η "Ελλάδα, και η άλλη, η «Καρτερία», θα φθάσει σε κακή κατάσταση με καθυστέρηση 13 μηνών, τον Σεπτέμβριο του 1826. "Έναν χρόνο αργότερα και ανάμεσα στους εμφυλίους μας, δηλώνουμε αδυναμία πληρωμής των δανείων. Για τον Καποδίστρια στάθηκε αδύνατον νά βρεθεί δανειστής, κυρίως για πολιτικούς λόγους αντιπάθειας των Άγγλων στο πρόσωπο του, και μέχρι να τον δολοφονήσουν υποχρεώθηκε να βάλει χρήματα από την τσέπη του και να απευθυνθεί στους ομογενείς ώστε να φέρει Βόλτα τις ανάγκες της χώρας.

Στάση πληρωμών του 1843
Συνέβη το 1843. όταν η χώρα μας δηλώνει αδυναμία εξόφλησης του δανείου 6o.ooo.ooo γαλλικών φράγκων που οι προστάτιδες δυνάμεις εξασφάλισαν για την εδραίωση του Βαυαρού Βασιλιά "Όθωνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πήγε στην εξόφληση των προηγούμενων δύο δανείων.
Έτσι φθάνουμε στο «δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Χαρίλαου Τρικούπη στα 1893. Ό μέγας ανορθωτής είχε φιλόδοξα σχέδια, εκβιομηχάνιση της χώρας, σιδηροδρόμους, νέα εδάφη, τρία θωρηκτά, αποξήρανση της Κωπαΐδας, διώρυγα της Κορίνθου κ.ά., και στήριξε όλο αυτό το δράμα στα δάνεια, που έσπευσαν να του δώσουν με επιτόκιο 8,7% έναντι 4% του υπόλοιπου πολιτισμένου κόσμου.
Ή κρίση της σταφίδας και το απίστευτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μέχρι και το δράμα για ζεύξη Ρίου-Άντιρρίου, οδηγούν σε στάση πληρωμών. Ο πόλεμος του 1897, η ήττα και η αποζημίωση πού επιδίκασαν οι προστάτιδες δυνάμεις, φέρνει τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ), που θα ταλαιπωρεί την "Ελλάδα για δεκαετίες. Εκείνο που δεν ξέρουν πολλοί είναι οτι ο ΔΟΕ θα κλείσει τα γραφεία του στην Ελλάδα το 1978, ογδόντα χρόνια μετά την επιβολή του, αφού μέχρι τότε πληρώναμε δόσεις... Μαζί με τον ΔΟΕ πάντως δεν έκλεισε η Επιτροπή για την Αποξήρανση της Κωπαΐδας, την οποία πληρώνουμε μέχρι και ΣΗΜΕΡΑ! Το δάνειο του ΔΟΕ είναι 150 εκατομμύρια φράγκα. Από αυτά δεν έμεινε δεκάρα τσακιστή. Το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 15% για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% για το χρέος και το 3% για έξοδα έκδοσης!

Στάση πληρωμών 1932
Τέλη του 1929, και ενώ έχει προηγηθεί το κραχ της Wall Street, η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου αγωνίζεται να μην αγγίξει την "Ελλάδα η κρίση και να συνεχίσει το έργο της ανόρθωσης μετά την τραγωδία του 1922. Όμως όταν δεν έχει ο γείτονας σου, δεν θα έχεις και εσύ. Έτσι τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και τα λίγα Βιομηχανικά δεν βρίσκουν δρόμο στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, ο εξωτερικός δανεισμός για τα δημόσια έργα καθίσταται αδύνατος. Το 1931 οι χώρες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον κανόνα του χρυσού, προκειμένου να μπορούν ελεύθερα να τυπώνουν χαρτονομίσματα για τις ανάγκες τους. Ή "Ελλάδα, συνδεδεμένη με την αγγλική λίρα, βλέπει τον χρυσό και το συνάλλαγμα της να εξαφανίζεται και δηλώνει στάση πληρωμών την 1η Μαΐου του 1932. Εκείνο πού είναι εντυπωσιακό είναι ότι ως χώρα από το 1824 έως το 1932 δανειστήκαμε συνολικά 2,2 δισ. χρυσά φράγκα και ενώ είχαμε επιστρέψει μέχρι τότε 2,4 δισ. χρωστούσαμε ακόμα 2 δισ!

Όταν δανείζαμε τους Γερμανούς
Η μόνη φορά που δανείσαμε εμείς κάποιον ήταν οταν δανείσαμε τη Γερμανία, την περίοδο που μας είχε υπό κατοχή. Αρκετοί υποστηρίζουν οτι η εξόφληση αυτού του δανείου θα κάλυπτε το 1/3 του σημερινού εξωτερικού μας χρέους!

Μέχρι τη Χούντα
Την περίοδο από το 1946 και μέχρι το 1967 η Ελλάδα δανείστηκε για έργα υποδομής και κατάφερε να προχωρήσει σε διακανονισμό των προπολεμικών χρεών της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 να εξοφλούμε δάνεια του 19ου αιώνα... Ενώ, μιας και είναι επίκαιρες οι εξοπλιστικές δαπάνες, πρέπει να πούμε ότι την περίοδο του Εμφυλίου το κράτος έδινε για πολεμικούς σκοπούς το 28% του συνόλου των εξόδων του!

Τα ελλείμματα του «γύψου»
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι τη Χούντα η φτωχή Ελλάς κατορθώνει να έχει οριακά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή στο πορτοφόλι μας στο τέλος του χρόνου έμεναν χρήματα, ενώ είχαμε πληρώσει ΚΑΙ τους τοκογλύφους. Για πρώτη φορά τα ελλείμματα προκαλούνται από τούς «εθνοσωτήρες» και δεν είναι μόνον αυτό, η «φωστήρες» της 21ης Απριλίου, μην μπορώντας να δανειστούν από το εξωτερικό, λόγω της απομόνωσης, δανείζονταν από το εσωτερικό. Είχαν δε τη φαεινή ιδέα να βάζουν επιχειρηματίες, κυρίως εργολάβους, να δανείζονται και να εγγυάται το κράτος ότι θα αποπλήρωνε τα δάνεια τους! Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα θαλασσοδάνεια των ημετέρων της Χούντας, φτάνοντας να παραδώσει το 1974 το υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής 115 δισ. δραχμές ή αλλιώς το 26,1% του ΑΕΠ! Για να αντιληφθούμε τους αριθμούς, το 1967 η χώρα χρωστούσε 6,41 δισ. δραχμές μαζί με τους τόκους και από αυτά τα 4,5 αφορούσαν προπολεμικά χρέη! Βλέπετε πως μας νοικοκύρεψαν οι χουνταϊοι...

Η μεταπολίτευση
Ή κατάρρευση της Χούντας και τα υπέρογκα χρέη, ο πόλεμος στην Κύπρο και η διεθνής κρίση οδηγούν την κυβέρνηση Καραμανλή Ικέτιδα στο ΔΝΤ, για πρώτη φορά πριν από τη σημερινή, ζητώντας δάνειο! Συνολικά θα πάρουμε από το ΔΝΤ, την περίοδο 1974-1976, 580 εκατομμύρια δολάρια τα όποια θα αποπληρώσουμε το 1982 με ένα μέσο επιτόκιο στο 6,5%.

Καλημέρα, ήλιε, καλημέρα!!!
Από κει και πέρα το χάος... Το 1981 το χρέος βρίσκεται στο 31,2% του ΑΕΠ, το 1987 στο 56,1%, το 1990 στο 80,7%, το 1993 στο 111,6%, το 2004 στο 108,5% και το 2008 με την αναθεώρηση Αλογοσκούφη πέφτει στο 97,6%  του ΑΕΠ, για να φτάσει σήμερα στα ύψη που γνωρίζουμε. Χρησιμοποίησα αυτές τις ημερομηνίες για να μπορέσει ο καθένας να καταλάβει τι παρέδωσε η κάθε κυβέρνηση. Όμως, πέρα από τη γενική παραδοχή, το χρέος γεννά χρέος, που αναλύσαμε παραπάνω, θυμηθείτε και μερικά γεγονότα. Ό δημόσιος τομέας μεταξύ 1977-1987. δηλαδή οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση και τις ΔΕΚΟ, από 3οο.οοο θα φθάσουν στους 460.000. Μαζί με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές που κρατικοποιήθηκαν και τις ελεγχόμενες απο το δημόσιο επιχειρήσεις, θα φθάσουν στους 640.000. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Αντίστασης, πέρα από την οφειλόμενη τιμή για τους πραγματικούς αγωνιστές, θα αγγίξουν τους 200.000, με πολλούς εξ αυτών να ήταν 6 και 7 ετών τα χρόνια της Κατοχής...
Καληνύχτα... ήλιε!
Πριν φτάσουμε στο σημερινό χάλι, το 1990 δύο μέγιστοι οικονομολόγοι, ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Άγγελος Αγγελόπουλος, προτείνουν αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Ποιοί αντιδρούν; οι τραπεζίτες, η Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που απορρίπτει την πρόταση της επιτροπής σοφών, για να έρθουμε στο σημερινό αδιέξοδο μετά και την σπατάλη των Ολυμπιακών αγώνων...


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι η ευθύνη δεν Βαραίνει μόνον τους κατέχοντες τα κλειδιά της εξουσίας, βαραίνει επίσης και αυτούς που τα παραχωρούν... Όταν καταθέσετε αυτές τις μέρες τη φορολογική σας δήλωση, και αφού αναλογιστείτε τι ποσοστό από τον φόρο σας εξυπηρετεί τα δάνεια των Βαλκανικών πολέμων, σκεφτείτε και την επιλογή σας στην κάλπη...
Στραύρος Καράμπελας (Μαίος 2010)

1 σχόλιο:

  1. Έχω κα Hannah Boss, Ένας δανειστής χρήματα, δανείζουν χρήματα σε άτομο ή εταιρεία που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση, οι οποίοι είναι σε μια μακρά περίοδο χρέη και θέλετε να εξοφλήσει. Δίνουμε κάθε είδους δανείου που μπορείτε πάντα να σκεφτείτε, Είμαστε σε ιδιωτικό και κρατικό δάνειο, με πολύ ρυθμό προσιτές τόκοι του δανείου. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα με ζεστό διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας: (hannahbossloanfirm@gmail.com) η ευτυχία σας είναι η ανησυχία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή