Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Το τέρας της ακρίβειας θεριεύει

Η εγκληματική κυβερνητική συμμορία Παπανδρέου και τα αφεντικά της, οι μεγαλοκαπιταλιστές, προχωρούν διαρκώς σε νέες αυξήσεις τιμών σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καταδικάζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 40%, τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 11-15%, το ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα κ.ά. ανέβηκε από το 11 % στο 13%, ενώ μεμονωμένα τρόφιμα αυξήθηκαν έως και 27%! Το Ιανουάριο, το «καλάθι της νοικοκυράς» ήταν πάλι 5,2%  πάνω, όταν μισθοί και συντάξεις έχουν περικοπεί άγρια. Την ίδια στιγμή, αναμένονται νέες αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (προβλέπεται από το «επικαιροποιημένο  Μνημόνιο»), ενώ ήδη ανεβαίνουν αλματωδώς τα καύσιμα, με πρόσχημα τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική.
Η ακρίβεια είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και της μεγαλοαστικής τάξης. Είναι ένα ακόμα μέσο για να μειώσουν τους μισθούς μας και να αρπάξουν ότι έχει απομείνει από το εισόδημα μας. Ενώ με τις μειώσεις των μισθών μάς λέγανε ότι θα πέσουν και οι τιμές (αυτή είναι η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση»), συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι τιμές ανεβαίνουν. Και μάλιστα ανεβαίνουν, παρότι η κατανάλωση έχει πέσει έως και 30%. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι και τα περί «ελεύθερου ανταγωνισμού», που θα έριχνε τις τιμές, είναι παραμύθια.

Το τέρας της ακρίβειας, λοιπόν, που κυβέρνηση και μεγαλοαστοί εσκεμμένα το θρέφουν, πρέπει να πολεμηθεί από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και θα πρέπει αρχικά να οργανωθούμε σε Επιτροπές Ελέγχου των Τιμών ανά γειτονιά ή ανά περιοχή. Να ελέγχουμε τις τιμές, να καταγγέλλουμε με ανακοινώσεις όσους αισχροκερδούν, ζητώντας από τους κατοίκους της περιοχής να μην ψωνίζουν από αυτούς. Επίσης, να οργανώνουμε μαζικές διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, εισιτηρίων κτλ.
Τέλος, θα πρέπει, όπου και να συμμετέχουμε, σε σωματεία, επιτροπές, συλλόγους, να απαιτούμε επιτακτικά αυξήσεις μισθών και διατίμηση σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, ενέργεια, καύσιμα, εισιτήρια, εκπαίδευση κ.λπ.), με αυστηρές τιμές σε όσους την παραβιάζουν. Η μάχη κατά της ακρίβειας πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα!

Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου