Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Να πώς ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία

Με μια υπόθεση πολλαπλών σκανδάλων για τη μνημονιακή κυβέρνηση No 2 έκανε ποδαρικό το 2012. Αφορά την πώληση τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus Α340-300 που χρησιμοποιούσε η παλιά Ολυμπιακή έως το Σεπτέμβριο του 2009 και τα οποία παρέμειναν στο δημόσιο μετά την ιδιωτικοποίηση της Ο.Α. Η πώληση των αεροσκαφών μάς δίνει μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει και πώς θα ξεπουληθεί, έναντι των δανείων του Μνημονίου, η περιουσία του ελληνικού λαού!

"φτερά" ετοιμάζεται να κάνει η δημόσια περιουσία
σαν τα Airbus!

1ο σκάνδαλο: Ενώ τα αεροσκάφη ήταν σχετικά νεότευκτα (παράδοσης 1999), με τουλάχιστον 15 χρόνια πτητικής ζωής ακόμα, πουλήθηκαν και τα τέσσερα μαζί 31 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος των μεταχειρισμένων αεροσκαφών αυτού του τύπου κυμαίνεται στην αγορά μεταξύ 27 και 60 εκατ. ευρώ το ένα!
2ο σκάνδαλο: Πλειοδότης ανακηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2011 η Apollo Aviation Group, μια μυστηριώδης «αμερικανική» εταιρεία, με έδρα τα νησιά Κέιμαν, η οποία και προσέφερε το μεγαλύτερο τίμημα μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση στη «Διαύγεια» της κυβέρνησης, η αποτίμηση της αξίας των Airbus έγινε στις 23/12/2011 (μέσα σε μια μέρα 4 αεροσκάφη!) από την άγνωστη εταιρεία στο χώρο της αεροπλοΐας SL Engineering & Services! Δηλαδή, είχαν ανακηρύξει πλειοδότη τέσσερις μήνες πριν την αποτίμηση, την οποία έκανε μια εταιρεία ακόμα πιο μυστηριώδης από την Apollo!
3ο σκάνδαλο: Η offshore εταιρεία Cyprus Properties & Holdings Ltd, με έδρα τα νησιά Κέιμαν, ιδρύεται στις 24/12/2010 και την ίδια μέρα καταθέτει αίτηση στην Proton Bank για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίνεται στις 29/12/2010 και εκταμιεύεται αυθημερόν! Η εταιρεία είναι θυγατρική του επενδυτικού ομίλου Sciens. Η Sciens, όμως, είναι και μέτοχος της εταιρείας Apollo Aviation Group! Δηλαδή, 31 εκατ. ευρώ πουλήθηκαν τα Airbus και 35 εκατ. ευρώ ήταν η δανειοδότηση-σκάνδαλο της Sciens, που αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος! Τυχαίο; Μάλλον όχι, αφού η ΤτΕ αναφέρει ότι η Sciens ΔΕΝ είχε άλλο ρευστό, πέραν των 35 εκατ. ευρώ!
Και το κερασάκι: Μετά τις αντιδράσεις από όλο τον Τύπο, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος αποφάσισε να περάσει την πώληση με νόμο από τη Βουλή, ως τροπολογία πώλησης κρατικής περιουσίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας!
Γιάννης Τριαντάφυλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου