Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κρίση και ψυχική υγεία του πληθυσμού


Δεν ωφελεί να προσπαθείς να το
περάσεις μόνος σου.
Η διέξοδος είναι
στην συλλογικότητα,
την αλληλεγγύη και την αντίσταση

Η οικονομική κρίση και η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων, φτωχών, κατεστραμμένων μικροαστών, ανθρώπων που δεν μπορούν να επιβιώσουν στην καθημερινότητα. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό των ανθρώπων. Από ιατρικές έρευνες που δημοσιεύονται τελευταία, διαπιστώνεται ότι σε εταιρείες που έγιναν περικοπές μισθών ή απολύσεις, διπλασιάστηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, καταγράφηκαν πιο έντονα συμπτώματα σε αυτούς που ζούσαν υπό την απειλή της απόλυσης παρά σε όσους πραγματικά απολύθηκαν.

Στη νέα αυτή οικονομική τάξη πραγμάτων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές που επιφέρουν τα οικονομικά μέτρα και χάνουν την εμπιστοσύνη τους, την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Υπολογίζεται πως τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει, λόγω της οικονομικής κρίσης, μια αύξηση των κρουσμάτων των αγχωδών διαταραχών (γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κρίσεις πανικού, φοβίες) της τάξεως του 15%.
Είναι συχνό φαινόμενο ο άνθρωπος να νιώθει πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου του. Η μάχη για επιβίωση σταδιακά εξασθενεί, οδηγώντας τον σε παθητικότητα, δυσθυμία, αίσθηση ματαιότητας και ανικανότητας, πράγμα που οδηγεί σε υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και απόσυρσης.
Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι όλο αυτό το σκηνικό φόβου και ανασφάλειας μεγαλοποιείται εντέχνως και σκοπίμως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακριβώς για τη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι αυτά τα συμπτώματα οφείλονται και σε όλη την ατομικοποίηση που είχε κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα. Γιατί είναι δεδομένο ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η κοινωνική στάση που είχαμε σαν πολίτες και πριν από την κρίση.
Η συμμετοχή στα κινήματα και τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο βοηθάει συνειδητά τα άτομα να έχουν εμπιστοσύνη και στον εαυτό τους και στο μέλλον. Να μη νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι σε αυτή την κατάσταση. Ο αγώνας για τα ιδανικά και τα οράματα μας για μια καλύτερη κοινωνία βάζει τον καθένα από εμάς σε μια διαδικασία κοινωνικότητας και εγρήγορσης. Γιατί είναι καθαρό ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μπορέσουμε να έχουμε νικηφόρους αγώνες και ότι μέσα από παθητικότητα και φόβο ποτέ δεν κατακτήθηκε τίποτε.
Ματίνα Χελιδώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου