Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων στο δημόσιο είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού |
Η κυβέρνηση, οι μεγαλοκαπιταλιστές και τα αστικά μέσα ενημέρωσης μας λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να «μειωθεί το σπάταλο κράτος», με ιδιωτικοποιήσεις και ακόμα και με απολύσεις στο δημόσιο, γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί το χρέος. Πρόκειται για τεράστιο ψέμα και πρωτοφανές έγκλημα!
Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, πέρα από το γεγονός ότι παραδίδονται στρατηγικοί τομείς της οικονομίας σε ιδιώτες που βλέπουν μόνο το κέρδος και σαμποτάρεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα, από αυτές το δημόσιο ταμείο όχι μόνο δεν θα επωφεληθεί αλλά θα ζημιωθεί κιόλας! Κατ' αρχάς, ότι πουληθεί, θα πουληθεί κοψοχρονιά. Δεύτερον, τυχόν απαλλοτριώσεις και άλλα έξοδα που θα χρειαστούν, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, επιβαρύνουν το δημόσιο. Τρίτον, οι νέοι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν θα αυξήσουν, αλλά θα μειώσουν το προσωπικό (βλ. Ολυμπιακή, ΟΤΕ, λιμάνι Πειραιά κι λ.). Και αν κάνουν κάποιες προσλήψεις, θα είναι με όρους Κίνας. Τέταρτον, για ότι «επενδύσουν», θα δικαιούνται επιδότησης από το κράτος (βλ. «αναπτυξιακοί» νόμοι). Πέμπτον, τα δημόσια αγαθά που τώρα προσφέρονται σε σχετικά χαμηλές τιμές (νερό, ρεύμα κτλ.), αυτοί θα τα προσφέρουν πανάκριβα, άρα ζημιά για τους καταναλωτές αλλά και για όλη την οικονομία. Και έκτον, το δημόσιο θα χάσει σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον ΟΠΑΠ, ζεστό και άφθονο χρήμα.
Για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από το γεγονός ότι είναι έγκλημα να αφήνεις χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο, ειδικά όταν η ανεργία είναι υψηλά ποσοστά, είναι και εντελώς ηλίθιο. Αν το κράτος αύριο το πρωί απολύσει 150.000 εργαζόμενους στο δημόσιο, θα «εξοικονομήσει» το πολύ 4-5 δισ. (ίσον τίποτα σε σχέση με το χρέος) και θα χάσει: τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα ανεργίας που θα πάρουν, τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κατέβαλαν, αλλά και την κατανάλωση τους (από την οποία θα εισέπραττε νέους φόρους κ.ο.κ.). Τέλος, από την έλλειψη προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους δήμους, την υγεία, τις ΔΕΚΟ, θα δημιουργηθούν «κενά», που θα σπεύσει να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας, βάζοντας το χέρι του βαθιά στην τσέπη μας και, φυσικά, στο δημόσιο ταμείο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δύο αυτές αιχμές της αντιλαϊκής επίθεσης (ιδιωτικοποιήσεις-απολύσεις στο δημόσιο) πρέπει να αντιπαλευτούν ανυποχώρητα από όλο τον εργαζόμενο λαό.
Πάρις Δάγλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου