Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το σχέδιο κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης

Μεγαλοαστική τάξη και κυβέρνηση θέλουν μια παιδεία κατάλληλη μόνο για μια ασιατική χώρα φτηνών εργατικών χεριών
Ο νόμος για τα πανεπιστήμια που ψήφισε τον Αύγουστο η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, γκρεμίζει ολοκληρωτικά τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένας νόμος-έκτρωμα που χτυπάει καίρια την ίδια την έννοια του πανεπιστημίου, τη γνώση και την έρευνα, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, την ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία, τα δικαιώματα φοιτητών και καθηγητών. Είναι ένας νόμος-έκτρωμα, άμεσα συνδεδεμένος με το καπιταλιστικό μοντέλο που ετοιμάζει για τη χώρα μας η μεγαλοαστική τάξη και η κυβέρνηση της, δηλαδή τη μετατροπή της σε μια ασιατική χώρα φτηνών εργατικών χεριών. Σε ένα τέτοιο μοντέλο η υψηλού επιπέδου έρευνα, επιστήμη, μόρφωση και η ειδικευόμενη εργασία δε χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται είναι η γνώση στοιχειωδών δεξιοτήτων, η «κατάρτιση», εργαζόμενοι μισο-ειδικευμένοι, χωρίς δικαιώματα, φτηνοί και υποτακτικοί.
Σύμφωνα με αυτό το νέο νόμο-πλαίσιο και παρά το «στρογγύλεμά» του:
Υποβαθμίζονται οι σπουδές, καθώς γίνονται μονοετείς, διετείς και τριετείς και οδηγούν σε αντίστοιχης αξίας τίτλους που μετρώνται με πιστωτικές μονάδες. Οι σπουδές από επιστημονικές μετατρέπονται σε σπουδές φαστ-φουντ παροχής δεξιοτήτων. Το πτυχίο ουσιαστικά καταργείται, αφού αντικαθίσταται από ατομικό φάκελο προσόντων. Εφαρμόζεται το μοντέλο σπουδών της Μπολόνια (3 χρόνια προπτυχιακές σπουδές - 2 χρόνια μεταπτυχιακά - 3 χρόνια διδακτορικό), το οποίο έχει αποτύχει στην Ευρώπη και ήδη έχει αρχίσει να αναθεωρείται.
Τα προγράμματα σπουδών και τα γνωστικά αντικείμενα των σχολών θα τα καθορίζουν πλέον όχι οι κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες, αλλά οι νόμοι της αγοράς και οι επιχειρήσεις. Γι' αυτό και στο βασικότερο όργανο διοίκησης του πανεπιστημίου (το Συμβούλιο) θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί, δηλαδή εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά. Γι' αυτό και η κρατική χρηματοδότηση θα συνδυαστεί άμεσα με την αξιολόγηση, δηλαδή με ότι ορίζουν οι νόμοι της αγοράς. Γι' αυτό και το πανεπιστήμιο θα επιτρέπεται να αναζητά πόρους από ιδιώτες και χορηγούς. Θα διδάσκεται μόνο ότι «μετριέται» και προσφέρει άμεσα κέρδη. Κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές, όπως κοινωνιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία κ.λπ. που δεν «αποδίδουν» οικονομικά, θα συρρικνωθούν.
Το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση, καθώς ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα εμπορεύεται την περιουσία του, τα αποτελέσματα των ερευνών του, θα παράγει και θα διαθέτει στην αγορά προϊόντα, θα ιδρύει τεχνολογικές εταιρείες, θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις κ.ά.
Τα δικαιώματα των φοιτητών χτυπιούνται. Νομιμοποιούνται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, οι σπουδές εντατικοποιούνται, φοιτητές θα διαγράφονται, η σίτιση και η στέγαση περνάει πλέον στα ίδια τα πανεπιστήμια και, αναλόγως των οικονομικών τους, θα περιοριστούν ή θα καταργηθούν εντελώς.
Επιβάλλεται ένα άκρως αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας. Το αυτοδιοίκητο καταργείται, ο φοιτητικός συνδικαλισμός χτυπιέται, οι καταλήψεις ουσιαστικά απαγορεύονται, η ακαδημαϊκή και ερευνητική ελευθερία περιορίζεται, το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αξιολογείται συνεχώς, προκειμένου να χειραγωγείται, το άσυλο καταργείται.
Αυτός ο νόμος-έκτρωμα δεν πλήττει μόνο τους φοιτητές και τους καθηγητές. Πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί. Βάζοντας ταφόπλακα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, βάζουν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προοπτική παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Όσοι ψήφισαν αυτό το νόμο και όσοι τον υποστηρίζουν, δεν είναι παρά οι σύγχρονοι δήμιοι του ελληνικού λαού, που καταδικάζουν τη χώρα του στην οικονομική και πνευματική παρακμή, και τη φοιτητική νεολαία του στην ημιμάθεια και την ανεργία.

Μπράβο στους φοιτητές που έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουν προχωρήσει σε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Ο μαχητικός αγώνας τους, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή του, είναι αγώνας όλου του εργαζόμενου ελληνικού λαού, είναι αγώνας όλων μας. Η διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου