Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σφάζονται οι "πατριώτες" για τα υπουργεία τους

Σφάζονται οι πατριώτες για τα υπουργεία τους. Οι πασόκοι δεν κάνουν χωρίς υπουργεία, ο ρυθμιστικός Φώτης θέλει άλλα κόλπα. Αλλά θα τα βρουν μην στεναχωριέστε! Εκείνο όμως που δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τους ενδιαφέρουν και πολλά άλλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, είναι το νέο δανειακό πρόγραμμα. Τι είναι αυτό; Σιγά μην στο πει ο Πρετεντέρης κι ο «σωτήρας» σου ο «ψηφισμένος».

Το νέο δανειακό πρόγραμμα, είναι ένα καινούργιο όνομα για το Μνημόνιο 3. Βέβαια ο εκπρόσωπος της Κομισιόν το αρνείται δημόσια αλλά έγκυρες πηγές, λένε, πως αρχίζουν και αποκαλύπτουν πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες..τα μέλη του eurogroup κι όλοι όσοι σκοπεύουν να βάλουν το νερό στ’ αυλάκι για το νέο Μνημόνιο.


Η παγίδα του νέου αυτού μνημονίου, που του άλλαξαν όνομα, είναι ότι δεν θα χρειαστεί να περάσει μέσα από την Βουλή ώστε να δεις τις χαρούμενες φάτσες να λένε ναι σε όλα και να δημιουργήσει και δήθεν αντιμνημονιακούς. Θα έρθει ως καινούργιο πακέτο διάσωσης και θα περάσει ασυζητητι και οι σωτήρες δεν θα βρεθούν στο δίλλημα του ναι ή όχι σε όλα. Φροντίζουν για τα παιδιά τους αυτοί που τα εξέλεξαν!  

Μετά τις σαφείς νύξεις του ΔΝΤ για αναδιαπραγμάτευση και την τοποθέτηση της Α. Μέρκελ χθες για τον τρόπο και τον χρόνο της συζήτησης για τους ελληνικούς όρους (να κατέβει η τρόικα και μετά συζητάμε), έρχεται το Bruegel, εγκυρότατο think tank των Βρυξελλών και εκθέτει δημόσια τμήμα των παρασκηνιακών συζητήσεων.

Σύμφωνα με αναλυτή του Bruegel (που σπάνια πέφτει έξω και συνήθως βλέπουμε τις εισηγήσεις του να υλοποιούνται) «γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πολύ σοβαρά. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει αυτό το δεδομένο και έχει γίνει αναπόδραστο ότι πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για την μορφή και το χρονοδιάγραμμα ενός νέου ελληνικού προγράμματος».

Τι είπες; Δεν στα λέει αυτά ο Φώτης; Έχει να ανάψει πολλά καντήλια ακόμα ο Φώτης

Το σοβαρό οικονομικό ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι «αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή στους πολιτικούς και ειδικά στους Γερμανούς αξιωματούχους που ανοιχτά συζήτησαν τη δυνατότητα χρονικής παράτασης επί των δημοσιονομικών στόχων, όπως και το να δοθεί στις ελληνικές αρχές η δυνατότητα να υιοθετήσουν πλήρως το νέο πρόγραμμα».

Αυτή είναι λοιπόν η επαναδιαπραγμάτευση που σου έταζαν τόσο καιρό με επιμονή!

Για το ινστιτούτο το ερώτημα κλειδί είναι αν θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια ή θα επιλεγεί ο δρόμος της χρεοκοπίας επί συγκεκριμένων απαιτήσεων (όπως τα δάνεια που δεν κουρεύτηκαν από το PSI, της μείωσης των επιτοκίων και η αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων (ΕΚΤ, ΔΝΤ και EFSF).

Σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 θα έπρεπε να μην ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ ανά τρίμηνο. Στο τέλος του Μάη το Bruegel παραθέτει πως το πρωτογενές έλλειμμα ξεπέρασε τα 1,7 δις, αν και είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αντιθέτως για το 2013, ο στόχος για 900 εκ. πρωτογενές πλεόνασμα ανά τρίμηνο, με αυτή την ύφεση προφανώς έχει χαθεί, θα μπορούσε όμως να επιδιωχθεί απλά ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.  

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, ήταν δυνατή η δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων με την αναδιάρθρωση και το κούρεμα απαιτήσεων ύψους 3,5 δις που έληγαν εκείνη την περίοδο... Το 2013 απαιτήσεις, δάνεια και χρέος στην ΕΚΤ αγγίζουν τα 15,1 δις. Φαίνεται πως υπάρχει κάποιος χώρος για ελιγμούς που θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθωση και το default επί τμήματος αυτών των απαιτήσεων, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που έτσι θα μπορούσε να αρχίσει να πληρώνει τα 6 δις εσωτερικού χρέους της γενικής κυβέρνησης». 

Ο Γάλλος αναλυτής Shahin Vallee του ιδιαίτερα επιδραστικού think tank προτείνει ουσιαστικά ένα νέο κούρεμα αντί νέων δανείων, ώστε να καταστεί δυνατή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι το μόνο επιπλέον ποσό για την ελληνική υπόθεση θα ήταν αυτό για επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ο υπολογισμός του Dr.Sh.Vallee είναι επιπλέον 28 δις απαιτητά το νωρίτερο στο τέλος του 2013. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος αναλυτής, αν η Ελλάδα είχε στα χέρια της ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκκαθάρισης τραπεζών η όλη διαδικασία δύναται να κυλήσει εξαιρετικά ομαλά, αν και «είναι πολύ πιθανό ότι τα δάνεια του EFSF τελικά θα χρειαστούν αναδιάρθρωση όταν αρχίσουν να λήγουν το 2020».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου