Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Εκείνο που δεν πεθαίνει ποτέ στην Ελλάδα είναι η «πασοκίλα»

«Πράσινο φως» για 45.152 προσλήψεις μέσω ΜΚΟ με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Το πράσινο φως για να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για το έργο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έδωσαν χθες, με διευκρινιστική κοινή εγκύκλιό τους, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλος Αποστολίδης, Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης και Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης.

Συνολικά 45.000 και πλέον προσλήψεις 11μηνης διάρκειας από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προβλέπει η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Νωρίτερα και προτού γίνει η σχετική επίσημη ανακοίνωση των τριών υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι οι προσλήψεις αφορούν τους ΟΤΑ για τους τομείς Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και προβλέπονται από το ΕΣΠΑ, ενώ την εποπτεία θα έχει το ΑΣΕΠ. «Δεν αφορούν προσλήψεις στο Δημόσιο και δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση λόγω προεκλογικής περιόδου» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας.



Ετσι, με διευκρινιστική εγκύκλιο των υπουργών Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παύλου Αποστολίδη και Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα απασχοληθούν σε προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Οπως προβλέπεται στο άρθρο 36 του ν. 4024/2011, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό, και συγκεκριμένα ανέργους, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα συμπραττόντων φορέων, ανάμεσά τους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Από τις αρχές του 2012 έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ από τους δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 248 αιτήματα για την κάλυψη 45.152 θέσεων εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως ανάγκες των δήμων.

Οι προσλήψεις αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του ν. 2190/1994 για την προεκλογική περίοδο, καθώς διενεργούνται από φορείς που δεν εντάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν την υλοποίηση προγράμματος που χρηματοδοτείται ή συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΑΣΕΠ θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των διαδικασιών επιλογής, τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης, καθώς και τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης 


Κουβέντα δεν λέει τώρα ο Τσίπρας  

Το θέμα των προσλήψεων σε δήμους μέσω ΜΚΟ «έσκασε» τον Αύγουστο του 2011 έπειτα από τις καταγγελίες ότι πίσω από τις ΜΚΟ που θα έκαναν προσλήψεις βρίσκονταν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και «πράσινα» ρουσφέτια. Και μολονότι ο κ. Κουτρουμάνης επέμενε μονότονα τότε ότι το θέμα επείγει, καθώς, αν η προκήρυξη επανασχεδιαστεί, θα περάσουν τρεις τέσσερις μήνες και θα χαθούν τα χρήματα των κοινοτικών κονδυλίων, φτάσαμε 10 μήνες αργότερα για να αποδειχτεί ότι το επιχείρημα του τέως υπουργού Εργασίας «περί επείγοντος» ήταν παντελώς έωλο.

Δεδομένου ότι τότε η καρέκλα του Γιώργου Παπανδρέου είχε ήδη αρχίσει να τρίζει και κανένας δεν μπορούσε να αποκλείσει τις εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για ρουσφετολογικές προεκλογικές προσλήψεις και διάτρητους διαγωνισμούς με στόχο την περαιτέρω διόγκωση του κομματικού κράτους.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο τέως βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος καταγγέλθηκε ότι προέτρεψε συνεργάτες του (παραχωρώντας ακόμα και τα τηλέφωνα του γραφείου του ως τηλέφωνα επικοινωνίας) να συστήσουν ΜΚΟ για να πάρουν το πρόγραμμα -άνω των 150.000 ευρώ- που αναλογούσε στον νομό Σερρών. Στον χορό είχε μπει και η τότε υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς από πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» -θέμα που έφερε και στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος- αποκαλύφθηκε ότι συγγενείς της ήταν πίσω από τη ΜΚΟ Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, η οποία, σύμφωνα με τις λίστες του υπουργείου Εργασίας, πήρε ποσοστό από το έργο.

Το τσουνάμι της οργής της αντιπολίτευσης όμως ξεχείλισε στις 30 Αυγούστου του 2011, όταν ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης δήλωνε από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι έτσι όπως είχε σχεδιάσει την προκήρυξη η Λούκα Κατσέλη το ΑΣΕΠ ήταν αναρμόδιο να εποπτεύσει τις προσλήψεις. Κι αυτό διότι ως εργοδότης δεν φαινόταν το Δημόσιο, ώστε να μπορεί να παρέμβει το ΑΣΕΠ, αλλά οι ιδιωτικές ΜΚΟ.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση σήμερα είναι και η περίεργη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον περσινό Αύγουστο δεν σταματούσε να μιλά για ρουσφέτια. Οι κακές γλώσσες πάντως έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη χθεσινή σιωπή της Κουμουνδούρου με το ότι εμπνεύστρια του συγκεκριμένου προγράμματος δεν είναι άλλη από τη Λούκα Κατσέλη, η οποία εσχάτως βρίσκεται σε πολιτική ερωτοτροπία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου