Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Έλληνα σε παίζουν ρολόι - κομπολόι

Ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ Ζανιάς κάνει διάφορα κόλπα..

Αφού καλεί τους εφόρους να ξεσκίσουν τους Έλληνες «εισπράξτε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς», να τελειώνουμε, θέλουμε λεφτά!», ο διορισμένος υπουργός των δύο εβδομάδων, συναντιέται με την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών την Λάελ Μπρέιναρντ των Ηνωμένων Πολιτειών και τον υφυπουργό οικονομικών Κρίστοφερ Σμαρτ και συζητούν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Από παράγοντες του υπουργείου οικονομικών ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα  η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Γ. Ζανιάς .

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αμερικανίδα υπουργός (η οποία διατηρεί από το παρελθόν άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Ζανιά) εξέφρασε τη διάθεση των ΗΠΑ για μεγαλύτερη στήριξη της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων αλλά και την ανησυχία που επικρατεί στο Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.



Προσφάτως η κυρία Μπρέιναρντ δεν έκρυψε ότι υπολογίζει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία κάνοντας λόγο για «χειροπιαστές αρνητικές επιπτώσεις» για το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ από την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Πρόκειται άλλωστε για προεκλογική χρονιά και η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι έντονη για το ενδεχόμενο να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα με ευρύτερες επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, πλην όμως εύθραυστης.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ζανιά με την κυρία Μπρέιναρντ συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο επόμενο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ως γνωστόν εδρεύει στην Ουάσιγκτον και οι ΗΠΑ έχουν πάντα καθοριστικό λόγο στις αποφάσεις του.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, αυτό που διαφάνηκε από τα λεγόμενα των επισκεπτών του κ. Ζανιά είναι ότι οι ΗΠΑ ζητούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα μεγάλο πακέτο ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση των επενδύσεων και τόνωση της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου