Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Προσκύνησαν άπαντες τον Ράιχενμπαχ

Τώρα γιατί το έκαναν αυτό οι φαρμακοτρίφτες και έστειλαν την επιστολή στον Ραιχενμπαχ..ίσως φταίει το ότι, είναι φορείς μιας κατηγορίας επαγγελματιών, που, είναι οι ίδιοι που στηρίζουν τώρα κάποιες άλλες δυνάμεις, για να μας κυβερνήσουν, ρίχνοντας μας ξανά και ξανά στο βούρκο με την Λερναία Ύδρα, που δεν είναι άλλος από την «στρόφιγγα» της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόλις σε δυο νομοσχέδια που θα άλλαζαν το τοπίο στην «ελεύθερη αγορά», η κυβέρνηση οπισθοχώρησε κι ενέδωσε στις συντεχνίες των φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχάνων, των δικηγόρων και των μηχανικών.

Μην ξεχνάμε, ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν πάρει 90 εκατομμύρια, από ανθρώπους, που δούλεψαν μια ζωή, είχαν κάνει μια «συμφωνία» με το κράτος, να τους κρατάει λεφτά για να έχουν ένα ασφαλιστικό ταμείο, κι αφού πήραν τα 90 εκατομμύρια, ζητάνε τώρα από τον Ραιχενμπαχ λεφτά.

Συγκεκριμένα ζητούν την άμεση επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ  με επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ομάδας δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ οι φορείς του φαρμάκου, κάνοντας λόγο για ευρεία υγειονομική κρίση και κατάρρευση του συστήματος υγείας.


Την επιστολή, που στάλθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, υπογράφουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δ. Δέμος, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Μ. Κάτσαρης και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος Α. Γαλανόπουλος.

Στο κείμενο της επιστολής τονίζεται το οριακό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει ο τομέας της υγείας και πιο ειδικά ο κλάδος του φαρμάκου. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, πρέπει υπάρξει έκτακτη και επείγουσα ένεση ρευστότητας προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή: «είναι περισσότερο από επείγον να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανεπάρκειες του ΕΟΠΥΥ. Η υπάρχουσα κατάσταση σε όλο το σύστημα υγείας συνιστά μία πραγματική υγειονομική κρίση στην Ελλάδα. Το σύστημα υγείας καταρρέει. Είναι ζωτικής σημασίας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δις ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις όσον αφορά στα φάρμακα σε φαρμακεία και νοσοκομεία και όσον αφορά στους προμηθευτές όλης της αλυσίδας τροφοδότησης της αγοράς.  

Οι ασθενείς δεν αντέχουν να πληρώσουν οι ίδιοι για τα φάρμακα και την ίδια ώρα νοσοκομειακά τμήματα ζωτικής σημασίας κλείνουν λόγω έλλειψης υλικών. Σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση ήρθε να προστεθεί μία συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τον νόμο 4038/2012, το Κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δις ευρώ. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.  

Αυτή η θεσμική πρόβλεψη σχετικά την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την ομάδα δράσης (task force). Συνεπώς, είναι εξαιρετικά επείγον είτε να μεταφερθεί το ποσό αυτό από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δοθέντων των περιστάσεων δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ή να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια. Απευθύνουμε έκκληση επειδή είναι ζήτημα ζωής των ασθενών», επισημαίνεται στο τέλος του κειμένου προς την ομάδα δράσης.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου, πρόκειται για μια συλλογική πρωτοβουλία μπροστά στις επιτακτικές ταμειακές ανάγκες που αντιμετωπίζουν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με το φάρμακο. «Τα χρήματα που αφορούν την υγεία δεν μπορούν να περιμένουν» είπε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος Α. Γαλανόπουλος, στηριζόμενος στο νόμο Σαχινίδη 4038/2012, δηλώνει πως οι συντάκτες της επιστολής ζητούν «να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο τομέας της υγείας, προκειμένου το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας να μην καταλήξει υγειονομικό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Σ.Φ.Ε., το ποσό των 1,5 διs. ευρώ δίνει μια ανάσα ζωής για τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει σταθερότητα στον τομέα της διακυβέρνησης της χώρας. Να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τον κ. Γαλανόπουλο, οι φαρμακοποιοί χρωστούν μέχρι σήμερα συνολικά στα μέλη της Ο.Σ.Φ.Ε. περίπου 670 εκατ. ευρώ. «Το κάθε φαρμακείο είναι χρεωμένο κατά μέσο όρο με 100.000 ευρώ» λέει ο πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε.


Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου