Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ο Μεσαίωνας στα νοσοκομεία

Οι εραζόμενοι στην υγεία παλεύουν
να σώσουν ζωές, ενώ ταυτόχρονα
έχουν να αντιμετωπίσουν διαρκείς
περικοπές και μια ενορχηστρωμένη
συκοφαντική επίθεση
Σε περασμένα άρθρα έχουμε καταδείξει τη μεσαιωνική κατάντια του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων σαν μια συστηματική πολιτική επιλογή του αστικού κράτους, καθώς και τους μοιραίους κινδύνους για την ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Αλλά και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην υγεία δεν είναι οι καλύτερες.

Από τους απλούς υπαλλήλους καθαριότητας, ασφάλειας, εστιατορίου που εργάζονται με τις γνωστές συμβάσεις δουλεμπορικού χαρακτήρα, προσπαθώντας να κρατήσουν τα νοσοκομεία καθαρά και σε τάξη.

Από τον εργαζόμενο στην αποστείρωση, που χύνει ιδρώτα στα υπόγεια, ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα μικρόβια, χωρίς καμία ασφάλεια, το αντίθετο μάλιστα, εκτεθειμένος σε κάθε είδους κίνδυνο, με ανταμοιβή την κοροϊδία κάθε φορά που αντικρίζει την μισθοδοσία.  Από τους νοσηλευτές, που, όντας οι μισοί από όσους προβλέπονται, εξοντώνονται με κοπιαστικά ωράρια, προσπαθώντας να κρατήσουν τους ασθενείς αξιοπρεπείς και ζωντανούς..

Και φτάνοντας στη «βιτρίνα» του νοσοκομείου, τους γιατρούς:
Οι οποίοι σκοτώνονται να καλύψουν με υπερπροσπάθεια τα τραγικά κενά σε προσωπικό (χιλιάδες θέσεις είναι κενές μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής), για να μην πεθαίνει ο κόσμος στα ράντζα που τους ρίχνει το αστικό κράτος.  Που διαλύονται δουλεύοντας ως και 70 ώρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και βρίσκονται  ακόμα και 40 ώρες συνεχόμενα στο νοσοκομείο για να διεκπεραιωθεί η νοσηλεία, να «βγουν» τα χειρουργεία. Που ακούν τους αστούς πολιτικούς σαλτιμπάγκους να τους αποκαλούν «επίορκους» και να τους καθυβρίζουν μέσω του αστικού Τύπου. Που μαθαίνουν ότι εφημερίες που έχουν ήδη δουλέψει δεν θα τις πληρωθούν(!). Που βλέπουν τον μισθό τους να καθυστερεί 4 και 5 μήνες και, παρόλα αυτά βρίσκονται στο πόστο τους μέρα νύχτα.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον που δείχνει το αστικό κράτος για την υγεία μας. Επ’ ευκαιρία των εκλογών, μάλιστα, ελέχθη από υποψήφιο βουλευτή  ότι είναι προτιμότερο να παίρνουν χρήματα οι τράπεζες μέσω του Μνημονίου παρά τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ.

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους. Εμείς με τους αγώνες μας πρέπει να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας κι ένα υψηλού επιπέδου Εθνικό Σύστημα Υγείας, για εμάς και τα παιδιά μας.

Νικόλας Δημητροκάλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου