Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Το παιχνίδι χοντραίνει.. Σπιντάρουν οι υποταχτικοί για να τα "πάρουν" όλα

Στα 13 μέτρα… στήνει το Υπουργείο Οικονομικών όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου - Θα κατάσχονται περιουσίες, ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα από ενοίκια - Στόχος η είσπραξη 2 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους

Κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις, αποταμιεύσεις και σε εισοδήματα από ενοίκια προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τα χρέη τους.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους τα οποία συνέχισαν και τον Μάιο να βρίσκονται στο «κόκκινο», ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γώργος Ζανιάς εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία δίνει εντολή στους εφόρους να εισπράξουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος Ιουνίου και 2 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους.


Η είσπραξη αυτών των χρεών θα γίνει είτε με το καλό είτε με το άγριο από τους Εφόρους. Σε πρώτη φάση ένεκα της προεκλογικής περιόδου θα ακολουθηθεί ο καλός τρόπος είσπραξης που προβλέπει «τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών» για να μη χάσουν την ευκαιρία της ρύθμισης ( έως 11Ιουνίου) λόγω ασυνέπειας, αλλά και «η αποστολή φιλικών εξατομικευμένων ειδοποιήσεων για την τακτοποίηση της οφειλής, χρήση e-mail, για όσους έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερούν να πληρώσουν αυτές τις οφειλές.

Επειδή όμως το συνολικό ύψος αυτών των χρεών έχει ήδη φθάσει τα 45,1 δις. ευρώ και τα νέα εκκαθαριστικά της Εφορίας είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν νέο όγκο χρεών, στο υπουργείο Οικονομικών και μετά το πέρας των εκλογών θα εφαρμόσουν τον «άγριο δρόμο».

 Τα μέτρα που κατά περίπτωση θα λαμβάνονται είναι:
  1.  Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω
  2. Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και άνω
  3. Για μικρού ύψους οφειλές έχει επιλεγεί η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων. 
  4. Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο δημόσιο. 
  5. Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο δημόσιο, κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν φθάσουν αυτά τα ποσά στα χέρια του οφειλέτη.
  6. Να γίνονται κατασχέσεις με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης. 
  7. Αν ο οφειλέτης έχει πολλά ακίνητα, να εκδίδεται παραγγελία κατάσχεσης σε βάρος ακινήτου, του οποίου η αξία είναι μεγαλύτερη του ποσού της οφειλής.
  8. Να αναζητηθούν τυχόν συνυπεύθυνοι για την είσπραξη αυτών των χρεών
  9. Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (πχ γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος
  10. Παρέμβαση του δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι
  11.  Διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών πριν τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα συμψηφισμοί των μη ληξιπρόθεσμων χρεών με απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου!
  12. Να λαμβάνονται άμεσα μέτρα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαιτέρου ρίσκου είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής είτε λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσας απροθυμίας τους να συμμορφωθούν. 
  13. Να υποβάλλεται αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινική δίωξη εναντίον κάθε οφειλέτη ο οποίος χρωστά για πάνω από 4 μήνες ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 5.000 ευρώ.


 Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου