Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η μάστιγα της μαύρης εργασίας

Η Αθήνα έχει γεμίσει παράνομες
βιοτεχνίες, όπου δουλεύουν
μόνο ανασφάλιστοι λαθρομετανάστες  
Η μαύρη εργασία οργιάζει στη χώρα μας. Σε ελέγχους, βρέθηκαν όχι μόνο επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρες εταιρείες – φαντάσματα, που δεν είναι δηλωμένες πουθενά και λειτουργούν εντελώς παράνομα.

Μέσα στο 2011, βρέθηκαν 1.313 αναπόγραφες εταιρείες, που επισήμως δεν υπήρχαν ούτε για το ΙΚΑ ούτε για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας.
Στις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και οι οποίες απασχολούν συνολικά 69.345 εργαζόμενους, εντοπίστηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Τα νούμερα είναι τρομακτικά, πόσο μάλλον όταν οι έλεγχοι που γίνονται είναι περιορισμένοι και δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Θέλουν την Ελλάδα ένα Μπανγκλαντές, μια χώρα παράνομης φτηνής εργασίας, χωρίς καμιά παραγωγή με προοπτική ανάπτυξης, και με εργατικό δυναμικό υποταχτικούς λαθρομετανάστες.



Αυτό είναι το επίπεδο του ελληνικού καπιταλισμού σήμερα, καμία διάθεση για παραγωγικές επενδύσεις, που θα βοηθήσουν και τον τόπο. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο κλάδο της ένδυσης.  Οι  δυναμικές επιχειρήσεις που υπήρχαν και παρήγαγαν στον κλάδο έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και στη θέση τους έχουμε αυτή τη στιγμή μόνο στην Αθήνα χιλιάδες παράνομες βιοτεχνίες φασόν, που απασχολούν αποκλειστικά λαθρομετανάστες, με τριτοκοσμικές αμοιβές και συνθήκες δουλείας, χωρίς να πληρώνουν βέβαια ασφαλιστικές εισφορές, αφού συνήθως  η ίδια η επιχείρηση είναι αναπόγραφη.

Σε μια εποχή που το δημόσιο ταμείο είναι σε άσχημη κατάσταση και δίνεται, υποτίθεται, μεγάλος αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, η μαύρη εργασία βασιλεύει και χιλιάδες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για εισφορές. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν και το κράτος, αντί να κυνηγάει τους παραβάτες, κόβει συντάξεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τους εργαζόμενους που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους. Δεν θέλουν να χτυπήσουν την μαύρη εργασία και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δυο μεγάλες αιτίες της, την ανεργία και τη ν λαθρομετανάστευση.

Πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Αυστηρές ποινές σε αυτούς που απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, αυστηρές ποινές σε όσους απασχολούν λαθρομετανάστες σε συνθήκες δουλείας. Αντιμετώπιση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις.

Τ.Σεβαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου