Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η Κύπρος σε τροχιά ΔΝΤ

Η Ρωσία προσπαθεί να γλιτώσει
την Κύπρο από την
μνημονιακή κηδεμονία
Με πετρέλαια, χωρίς πετρέλαια. Με Οβριούς, χωρίς Οβριούς, η Κύπρος μπαίνει στην τροχιά του ΔΝΤ

Σε μια (απέλπιδα ίσως) προσπάθεια της να αποφύγει το μνημονιακό ικρίωμα, η Λευκωσία σύναψε όπως είναι ήδη γνωστό δάνειο ευνοϊκού επιτοκίου με τη Ρωσία!

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε από πολλούς στην Κύπρο ως αναχαίτιση της πορείας της χώρας προς το ζυγό της τροϊκανής επιτήρησης και των μνημονιακών μέτρων, ωστόσο τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολα.

Όπως αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 στην Κύπρο θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, αφού το IMF υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, μεγαλύτερο κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από ότι προβλέπει η κυβέρνηση Χριστόφια.

Επίσης, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το εφετινό έλλειμμα της Κύπρου θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ, κάτι που καθιστά την Κύπρο μια από τις λίγες χώρες όπου παρουσιάζεται δημοσιονομική επιδείνωση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αντί βελτίωση, σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση του ΔΝΤ.

Σε αυτήν αναφέρεται ακόμα, ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου, θα μειωθεί στο 7,2% φέτος από 7,7% πέρσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 7,6% την ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 4% φέτος μετά το +2,6% του 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4%.

Στο βαθμό που ισχύουν οι παραπάνω προβλέψεις αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου επεκτείνονται κατά πολύ σε σχέση με αυτές που μπορεί να καλύψει η δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία ύψους 2,5 δισ.

Οι «αγορές» είναι δεδομένο ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να σπρώξουν την Κύπρο στην αγκαλιά της τρόικας, η οποία βέβαια θα την περιμένει με τα γνωστά μνημονιακά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, τρόποι υπάρχουν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αντισταθεί σε αυτήν την καταστροφική, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα και από την ελληνική εμπειρία, για την ίδια και τον λαό της, κατεύθυνση.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το δάνειο της Μόσχας προς τη Λευκωσία θα έχει διάρκεια 4,5 ετών και επιτόκιο 4,5% και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012. «Πρόκειται», πρόσθεσε, «για διμερή συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών».

Το κόστος δανεισμού της Κύπρου από τις αγορές εκτοξεύτηκε τους περασμένους μήνες μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις του αξιόχρεού της εξαιτίας των δημοσιονομικών της «αστοχιών» και της έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η Κύπρος έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία. Πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές εκεί, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό της φορολογικό καθεστώς. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν επίσης αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Ρωσία.
Το επιτόκιο του ρωσικού δανείου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό αφού την περασμένη Παρασκευή η Κύπρος δανείστηκε σε τριμηνιαία βάση με επιτόκιο 4,6%, μεγαλύτερο από αυτό της Ρωσίας για δάνειο 4,5 χρόνων!

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την Κύπρο, η Ρωσία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου