Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Να σπάσουμε το ΛΟΚ-ΑΟΥΤ των μεγαλοκαπιταλιστών


Αποσύροντας και το τελευταίο ευρώ από την αγορά και επιβάλλοντας μειώσεις μισθών μεγαλύτερες κι από εκείνες που ορίζει το μνημόνιο, οι μεγαλοεργοδότες εξοντώνουν έναν ολόκληρο λαό

                                                           
Όπου τα αφεντικά εγκαταλείπουν εργοστάσια κι επιχειρήσεις, οι εργάτες
πρέπει να τα πέρνουν στα χέρια τους και να τα λειτουργούν

Οι εκλογές ήταν μια σημαντική καμπή για την πολιτική κατάσταση και μια σημαντική νίκη της εργατικής τάξης σε αυτό τον ασταμάτητο αγώνα, με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού να τάσσεται ενάντια στο Μνημόνιο.



Όλο το προηγούμενο διάστημα, τα χτυπήματα που δέχτηκε η εργατική τάξη ήταν πολύ σκληρά. Απώλεσε σημαντικά εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Καταπατήθηκε ακόμη και το ίδιο το αστικό Σύνταγμα προς όφελος των μεγαλοαστών. Ο τυχοδιωκτικός χαρακτήρας της σύγχρονης ελληνικής αστικής τάξης την οδηγεί να εφαρμόζει πολιτικές πρωτόγνωρες για την ανεπτυγμένη Ευρώπη. Τα μέτρα που πήραν ενάντια στους εργαζόμενους ήταν πολλαπλάσια και αυτών που ζητήθηκαν από την Τρόικα.

Διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αποσκοπώντας στην κινεζοποίηση της εργατικής τάξης όσον αφορά τους μισθούς και τα ωράρια. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πέραν του οκταώρου και με μισθούς πείνας, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία τους πλέον είτε δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις, είτε δουλεύουν εκβιαστικά ανασφάλιστοι, χωρίς καμιά σύμβαση. Πληρώνονται δε όποτε θέλει το αφεντικό.

Έκαναν οριζόντιο κούρεμα μισθών και συντάξεων, ακόμη και πλέον του 50%, φτωχοποιώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Διέλυσαν τη δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα, κλείνοντας ολόκληρες πτέρυγες νοσοκομείων, αφαιρώντας μεγάλο αριθμό φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, στέλνοντας στον ιδιωτικό τομέα τους ασφαλισμένους.

Με την ύφεση που δημιούργησαν, έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στέλνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην ανεργία. Η επίθεση αυτή της αστικής τάξης έχει σκοπό, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή εξαθλιωμένων ασιατικών και αφρικανικών μαζών, στην πλήρη αντικατάσταση της εργατικής μας τάξης και την εξαθλίωση σε επίπεδα Ασίας για όσους Έλληνες εργάτες απομείνουν.

Η πρώτη απάντηση του ελληνικού λαού ήταν αυτές οι εκλογές. Η ιστορία του ελληνικού λαού δεν του επιτρέπει να μετατραπεί σε λαό μιας ασιατικής χώρας. Το πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο του ελληνικού λαού δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον φθάσει σε επίπεδα Μπανγκλαντές. Η συσπείρωση των δυνάμεων αντίστασης ενάντια στη βαρβαρότητα της μεγαλοαστικής τάξης και των κυβερνήσεων της άρχισε. Σύντομα θα ξεκαθαρίσουν και θα ξεπεράσουν τους φόβους τους και οι τελευταίοι των εργαζομένων. Ήδη τα αστικά κόμματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να διαχειριστούν τη διαμορφούμενη πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Η μεγαλοαστική τάξη, όμως, ετοιμάζεται για ένα γενικό λοκ-άουτ. Θα αποσύρει, δηλαδή, από την αγορά όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, από απλήρωτους μισθούς, ασφάλιστρα, φόρους προς το δημόσιο κ.ά., βγάζοντας τα εκτός Ελλάδας. Δεν έχει φυσικά σκοπό να υπερασπιστεί τα μέσα παραγωγής που διαθέτει επενδύοντας κεφάλαια στην ανάπτυξη, την παραγωγή, τη βιομηχανία.

Η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει στις προκλήσεις των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Οι μεγαλοκαπιταλιστές πρέπει να πληρώσουν για το μίσος που τρέφουν προς τους Έλληνες εργαζόμενους, και θα πληρώσουν πολύ ακριβά.
  • Άμεσα συσπείρωση στα κλαδικά σωματεία και σύσταση εργοστασιακών επιτροπών, για την περιφρούρηση και τον έλεγχο των χώρων δουλειάς.
  • Ίδρυση ταμείου αλληλοβοήθειας από τα σωματεία, για τη στήριξη των εργατών και των κινητοποιήσεων τους.
  • Οι εργάτες των εργοστασίων που κλείνουν πρέπει να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση των εργοστασίων για να αποφύγουν την ανεργία. Αν οι εργοδότες αδιαφορούν για τα εργοστάσια τους, ενδιαφερόμαστε εμείς οι εργάτες για αυτά.
  • Δήμευση υπέρ των απλήρωτων εργαζομένων όλων των περιουσιακών στοιχείων των εργοδοτών που εγκαταλείπουν τα εργοστάσια.
  • Άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία τράπεζας δημοσίων επενδύσεων για την απορρόφηση της ανεργίας.
Η αντιμετώπιση των τεράστιων κοινωνικών εκρήξεων που θα ακολουθήσουν θα είναι αδύνατη για τα αστικά κόμματα. Μόνο εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργάτες, μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε τις τύχες μας.

Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου