Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η «εσωτερική υποτίμηση»

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του εγκληματικού Μνημονίου είναι η περίφημη θεωρία περί «εσωτερικής υποτίμησης». Σύμφωνα με αυτή, η μείωση των μισθών θα συμβάλει στη μείωση των τιμών, στην αύξηση των εξαγωγών και την αντικατάσταση εισαγόμενων προϊόντων από εγχώρια.

Η επί δύο χρόνια εφαρμογή του Μνημονίου έχει διαψεύσει παταγωδώς αυτή την παράλογη θεωρία -την οποία άλλωστε είχε καταρρίψει ο μεγαλύτερος αστός οικονομολόγος του 20ού αιώνα, ο Κέινς. Η μείωση των μισθών όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε στο να κρατηθούν ψηλά.

Τα χρήματα που εξοικονόμησαν οι επιχειρηματίες από τις μειώσεις μισθών είτε τα ενθυλάκωσαν άμεσα είτε τα χρησιμοποίησαν για να καλύψουν χρέη προς τις τράπεζες και φόρους. Επιπλέον, η θεωρία αυτή δεν έχει εφαρμογή στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπου η ζήτηση είναι ανελαστική, και σε χώρες που δεν βασίζονται στις εξαγωγές.

Η ελληνική αγορά είναι εκ φύσεως μικρή, κι έτσι οι ισχυροί «παίκτες» μπορούν, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, να εκκαθαρίσουν εύκολα τους πιο αδύνατους, χωρίς να χρειαστεί να ρίξουν τιμές. Αυτές τις διαπιστώσεις έχει κάνει και ένα καθαρά καπιταλιστικό επιτελείο, το ΙΟΒΕ, σε έκθεση του τον Ιανουάριου του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου