Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Πολλές οι πρωτοβουλίες πολιτών που μάχονται τη γκετοποίηση των γειτονιών τους


Ένα κλειστό club της "αριστεράς"
και των μεταναστών
προστατευόμενών της, έχει καταστεί
η ιστορική Αγορά της Κυψέλης,
αποκλεισμένη
για τους πολίτες της περιοχής
Mε αφορμή την δράση «I Love Kypseli», που οργάνωσαν κατά κύριο λόγο οι καταστηματάρχες της Φωκίωνος Νέγρη με στόχο την αναβάθμιση της γειτονιάς τους, θα προσεγγίσουμε το θέμα κι από την πλευρά των κατοίκων.

Για το σκοπό αυτό, η κυρία Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Φίλοι της Κυψέλης» (του παλαιότερου ενεργού πολιτιστικού σωματείου της περιοχής) θα μας κατατοπίσει σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και τα οποία πηγάζουν κυρίως από τους μετανάστες.

Οι παράνομοι σε βάρος των νομίμων
Ο σύλλογος «Φίλοι της Κυψέλης» παρουσιάζει πολύ έντονη δράση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που η περιοχή άρχισε να παρακμάζει με τη συσσώρευση μεταναστών και την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα τους. Η συνύπαρξη με τους μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται παράνομα στη χώρα, κάθε άλλο παρά αρμονική είναι.

Η κ. Γεωργουλοπούλου που βιώνει η ίδια, και μέσω του συλλόγου, το πρόβλημα καθημερινά, μας εφιστά την προσοχή:

«Η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη..

Δεν πρέπει να δοθούν άλλες άδειες καταστημάτων σε αλλοδαπούς. Έχουν κυριεύσει την περιοχή...», ενώ σημειώνει πως ακόμα και τα καταστήματα που έχουν άδεια λειτουργίας, στην πραγματικότητα «παρέχουν» ένα σωρό παράνομες υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα φανερό - κρυφό δούναι και λαβείν μεταξύ αλλοδαπών που εμπορεύονται ναρκωτικά -και ποιος ξέρει τι άλλο- ενώ την ίδια στιγμή, το θέμα της πορνείας παίρνει επίσης τεράστιες διαστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πληθώρα από internet cafe που ξεφυτρώνουν συνεχώς σαν τα μανιτάρια, μίνι μάρκετ με προϊόντα αλλοδαπών, νυχτερινά μαγαζιά, υπόγεια τζαμιά, κομμωτήρια που απασχολούν έγχρωμες γυναίκες. Όλα αυτά χωρίς άδεια λειτουργίας και φυσικά, χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες υγειονομικές διατάξεις σε βάρος πάντα των νόμιμων ελληνικών καταστημάτων και της τοπικής κοινωνίας. Όσο εκείνοι εξαπλώνονται σε σπίτια και μαγαζιά, τόσο ο τόπος ερημώνει από Έλληνες που φοβούνται να παραμείνουν στην περιοχή. Η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη.

Μάλιστα, το 60% των καταστημάτων των αλλοδαπών λειτουργούν χωρίς άδεια από το Δήμο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει περίπου 26 μαγαζιά ελληνικής ιδιοκτησίας επί της Φωκίωνος Νέγρη. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει οργανωμένη και ριζική αντιμετώπιση της κατάστασης από το δήμο. Σχετικά..

Δημοτική Αγορά Κυψέλης: χώρος μεταναστών κι όχι πολιτών
Μείζον πρόβλημα για την περιοχή αποτελεί, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα η κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς από ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η οποία μετρά ήδη πολλά χρόνια (από το 2006). Όσοι δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά, δίνουν πρόσβαση στους μετανάστες στους οποίους παραδίδουν μαθήματα ελληνικών, ενώ στην ουσία ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος και μη προσβάσιμος στους Κυψελιώτες. Παρά το γεγονός ότι το κτήριο είναι δημόσιο και διατηρητέο - μετά από καταγγελία των κατοίκων και απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, - οι καταληψίες συνεχίζουν ανενόχλητοι να παραβιάζουν τον χώρο.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, και παρ' όλο που η πλειοψηφία επιδιώκει την αξιοποίηση της έκτασης για τους πολίτες με διάφορες προτάσεις, τίποτα δεν ευδοκιμεί, καθώς με «ανεξήγητο» τρόπο, οι δυνάμεις που στηρίζουν τους καταληψίες επιτυγχάνουν το στόχο τους.

Οι προτάσεις για την ουσιαστική εκμετάλλευση της Δημοτικής Αγοράς για το κοινό όφελος, με στόχο τη δημιουργία ενός πολύ-χώρου πολιτισμού και τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του 6ου Διαμερίσματος , στον ίδιο χώρο, έχουν ήδη κατατεθεί και η διαδικασία θα επαναληφθεί με νέες προτάσεις ως τις 20 Μαΐου. Παράλληλα ο σύλλογος «Φίλοι της Κυψέλης» έχει δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών ως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με σχετικές καταγγελίες, ερωτήσεις αλλά και μηνυτήριες αναφορές (Υγειονομικό, Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Αθηναίων, Βουλή) και συλλογή υπογραφών των κατοίκων, σε μια προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ώστε να περάσει πλέον η Δημοτική Αγορά στα χέρια των κατοίκων κατ' ουσία και όχι κατ' επίφαση.

Οι μετανάστες στα μαγαζιά και στα σπίτια μας
Ένας ακόμη παράγοντας που οξύνει την υποβάθμιση της γειτονιάς της Κυψέλης είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι οι Έλληνες που είχαν μέχρι πρότινος μαγαζιά και σπίτια στην περιοχή, φεύγουν και τα νοικιάζουν ή τα πωλούν χωρίς κριτήρια σε αλλοδαπούς. Εκείνοι με τη σειρά τους υπενοικιάζουν παράνομα το χώρο σε άλλους ομοεθνείς τους και τελικά έχουμε το φαινόμενο των διαμερισμάτων που κατοικούνται από δέκα και πλέον άτομα. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές από άγνοια ή ακόμα και αδιαφορία των Ελλήνων ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται μόνο για την είσπραξη του ενοικίου τους.

Όπως επισημαίνει η κ. Γεωργουλοπούλου θα πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος, ακόμα κι όταν πρόκειται για Έλληνες ιδιοκτήτες οι οποίοι νοικιάζουν διαμερίσματα σε περισσότερους του ενός μετανάστες. Τα επακόλουθα άλλωστε είναι γνωστά. Ανυπολόγιστες φθορές και εστίες μολύνσεως από τα στοιβαγμένα μέσα σε τέσσερις τοίχους άτομα που δεν ακολουθούν κανόνες υγιεινής. Και την ίδια στιγμή, μια «επεκτατική στρατηγική» που εδραιώνεται συνεχώς. Οι πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας γεμίζουν από μετανάστες, η ελληνική τοπική αγορά σβήνει σταδιακά και στη θέση της αναπτύσσονται ταχύτατα οι εμπορικές δραστηριότητες των παράνομων αλλοδαπών.

Όλα αυτά με τις ευλογίες, θα έλεγε κανείς, των ιθυνόντων, που αποδεικνύονται συνεχώς κατώτεροι των περιστάσεων.

Βάσια Πάσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου