Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Οι χρυσοθήρες με τις κουκούλες


Πρωτόγνωρες σκηνές αγριότητας εκτυλίσσονται από τις 20 Μαρτίου στις Σκουριές Χαλκιδικής, με το πανέμορφο δάσος του Κάκαβου να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που δεν έχουν πειστεί από τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφική λειτουργία του ορυχείου χρυσού της Eldorado Gold (συμφερόντων και Μπόμπολα). Από την άλλη πλευρά βρίσκονται άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και αστυνομικούς, με εξαίρεση τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας… Οι κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες με εντολή της εταιρείας απέκλεισαν το δημόσιο δάσος και έβαλαν συρματοπλέγματα, σιδερένιες μπάρες και συστήματα ανίχνευσης κίνησης πάνω στα δέντρα!


Ο προκλητικός αποκλεισμός του δημόσιου δάσους και η «τσαμπουκαλήδικη» τακτική της εταιρείας, που δεν επέτρεπε στους κατοίκους να προσεγγίσουν τον Κάκαβο, έγιναν προκειμένου η εξορυκτική εταιρεία ανενόχλητη να καταπατήσει τους νόμους και το δημόσιο δάσος και να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του χρυσωρυχείου χωρίς να έχει λάβει ακόμα, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, τις απαραίτητες εγκρίσεις για τις τεχνικές μελέτες που πρέπει να γίνουν για κάθε έργο χωριστά.

Η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων αλλά και η αντίδραση του δασαρχείου Αρναίας μπλόκαρε προς το παρόν τα σχέδια του Ελληνο-Καναδικού Χρυσού αλλά, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, μια «μάχη» κερδήθηκε, όχι και ο «πόλεμος». Ακόμα και οι ψύχραιμοι παρατηρητές μιλούν για μια νέα «Κερατέα», αυτή τη φορά στη Χαλκιδική, αφού, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατά των Μεταλλείων, στο όνομα μιας καταστροφικής επένδυσης καταλύονται οι νόμοι και επιχειρείται η οικονομική και περιβαλλοντική καταδίκη μιας ολόκληρης περιοχής.


Έργα με… τσαμπουκά
Με απόφαση της Περιφέρειας έχει δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να παραχωρηθεί στην Eldorado Gold έκταση δημόσιου δάσους 3.000 στρεμμάτων. Η παραχώρηση του δημόσιου δάσους είναι όμως, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, σε συνάρτηση με τα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε εργασία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική μελέτη, η οποία και πρέπει να εγκριθεί, διαφορετικά η παραχώρηση τελεί υπό αίρεση. Και βέβαια πουθενά δεν προβλέπεται από την απόφαση παραχώρησης ο αποκλεισμός του δημόσιου δάσους και η απαγόρευση πρόσβασης στους πολίτες.

Η εταιρεία, όμως, όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και διαπίστωσε το δασαρχείο Αρναίας, προχώρησε στην κατάληψη του δάσους χωρίς να έχει λάβει τις εγκρίσεις για τις τεχνικές μελέτες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η εταιρεία δεν έχει λάβει έγκριση για τα μεταλλεία, την εξόρυξη, την εναπόθεση των αποβλήτων, την κατασκευή του εργοστασίου, ενώ χωρίς της άδεια του δασαρχείου προγραμματιζόταν και η έναρξη κοπής δέντρων.

Από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ο δασάρχης Αρναίας προκύπτει ότι ακόμα και για τον δημόσιο δασικό δρόμο «Χοντρό Δέντρο -Σκουριές», που είναι ο κεντρικός δασικός δρόμος του Κακάβου και στον οποίο έγιναν όλα τα μέχρι σήμερα επεισόδια, δεν έχει εκδοθεί «άδεια βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης» από το δασαρχείο Αρναίας. Οι αυθαίρετες κινήσεις της εταιρείας προκάλεσαν την αντίδραση του δασαρχείου Αρναίας, που µε έγγραφό του διέταξε την άμεση διακοπή κάθε εργασίας στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός και την εκκένωση του βουνού από τα μηχανήματα, τα οχήματα, τα κοντέινερ, το προσωπικό της εταιρείας και τα συνεργεία των υπεργολάβων.

Στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν και οι 11 κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και το δικαστήριο άσκησε διώξεις στους εκπροσώπους της εταιρείας, αφού οι κουκουλοφόροι ενεργούσαν κατόπιν εντολών που είχαν λάβει από την Eldorado Gold . Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και ο μάρτυς κ. Θεοδωρακόπουλος ισχυρίστηκαν ότι «όλοι οι δρόμοι στις Σκουριές ανήκουν στην εταιρεία». Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, σύμφωνα µε τη µμηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής ο δασάρχης Αρναίας και µε όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία, «όλοι οι δρόμοι είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις».

Κρανίου τόπος
Απόφαση – καταπέλτη κατά του μεταλλείου χρυσού και χαλκού στη Χαλκιδική εξέδωσαν οι δασολόγοι στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Κίνησής τους. Όπως επισήμαναν, η μεταλλευτική δραστηριότητα περιλαμβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, τη μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων και την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού – χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος. Οι δασολόγοι υπογράμμισαν ακόμα ότι η προτεινόμενη δραστηριότητα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέµ Λάκκος» είναι τεράστιας κλίμακας, ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας µας, ενώ χαρακτηρίζουν πισωγύρισμα στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής την επιλογή της επιφανειακής αντί υπόγειας εξόρυξης. Άκρως αποκαλυπτικές της ολοκληρωτικής καταστροφής που θα συντελεστεί είναι οι επισημάνσεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα που προβλέπεται στη θέση «Σκουριές», όπου το μεταλλείο θα αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός – οξιάς – καστανιάς.

Συγκεκριμένα:
·        Θα αποψιλωθούν 3.500 στρέμματα δάσους.
·        Τα ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα µε αιωνόβια δέντρα, θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων.

Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων εστιάζει ιδιαίτερα στις μόνιμες και µη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και υπογραμμίζει ότι «οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής µε έγγραφά τους γνωμοδότησαν αρνητικά για το επιχειρούμενο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η πολιτεία κώφευσε για άλλη µια φορά στην άποψη των αρμόδιων επιστημόνων, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Πανελλήνια Κίνηση ∆ασολόγων, θα καταστραφούν:
·        Δάση οξιάς.
·        Δάση δρυός.
·        Δάση καστανιάς.
·        Δάση οξιάς – ιτάμου – αρκουδοπούρναρου.
·        Χιλιάδες στρέμματα εδαφών είτε λόγω της επιφανειακής εξόρυξης, είτε λόγω των αποθέσεων στείρων και δημιουργίας λιμνών τελμάτων.
·        Υδάτινοι πόροι. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια ήδη έχουν επηρεαστεί από µια δοκιμαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας.
·        Τα επιφανειακά νερά θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια. Με τον τρόπο αυτό µια πλούσια σε νερά περιοχή θα καταντήσει «άνυδρη», καταστρέφοντας έτσι τους πολυτιμότερους για τη ζωή πόρους και μαζί κάθε προοπτική για το μέλλον.
·        Οι εστίες αέριας και υδάτινης ρύπανσης. Τα ορύγματα των εκσκαφών, οι σωροί των αποθέσεων στείρων υλικών και τα τέλματα αποτελούν τόπους μόνιμης ρύπανσης των υδάτων και του αέρα, δηλαδή αποτελούν μόνιμες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου