Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Κλοπή στο βωμό του Μνημονίου


Η διάλυση φορέων
αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα
για το μέλλον των αποθεματικών του 
και της ακίνητης περιουσίας
Με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ μπαίνει και η ταφόπλακα στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Η κυβέρνηση ορίζει ένα μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων ΟΕΚ και ΟΕΕ μόλις έξι μηνών, στο οποίο θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλες οι πράξεις λειτουργικής εκκαθάρισης υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, ενώ ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανάληψη νέων υποχρεώσεων που προκύπτουν από νέα προγράμματα και παροχές!

«Καταργείται η πρόσβαση σε στέγη, πολιτισμό και τουρισμό για τους εργαζόμενους» τόνισε ο Ηλίας Αθανασίου, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων ΟΕΚ. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων φορέων μεταφέρονται και στο εξής θα ασκούνται από τον ΟΑΕΔ. Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για το μέλλον των πόρων, των ήδη ταμειακών διαθέσιμων και κάθε εσόδου των δυο καταργούμενων φορέων, που πλέον μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής», με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια που συστήνεται στον ΟΑΕΔ και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Καθιστάτε σαφές ότι τίποτα δε θα πρέπει να αναμένει ο εργαζόμενος κόσμος, που όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε με κρατήσεις του μισθού του τους δύο οργανισμούς, ελπίζοντας να αποκτήσει με την βοήθεια του ΟΕΚ ένα δικό του σπίτι ή να κάνει ένα τουριστικό ταξίδι με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΕΕ. «Νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και την συντήρηση τους», ξεκαθαρίζεται στο ΦΕΚ.

Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το άρθρο 4 του ΦΕΚ στο οποίο ορίζεται ότι «η κυριότητα και κάθε άλλο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται, περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον ΟΑΕΔ». Διατυπώνεται δε ευθέως η «περίπτωση εκμετάλλευσης ή εκποίησης της μεταβιβασθείσας περιουσίας των καταργούμενων φορέων», όπου για την ώρα διακηρύσσεται ότι ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να συγκεντρώνει τα έσοδα από αυτές τις πράξεις στον τηρούμενο «Ειδικό Λογαριασμό» του παραπάνω άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου