Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Υγειονομική βόμβα ο καταυλισμός των Ρομά στο Βοτανικό


Στα όρια της πόλης των Αθηνών, λίγο πιο μακριά από το κέντρο, η εγκληματικότητα καλά κρατεί. Ο παράνομος καταυλισμός των Ρομά στον Βοτανικό αποτελεί πληγή στην περιοχή. Οι «ένοικοι» του ασχολούνται αποκλειστικά με εγκληματικές δραστηριότητες, κάνοντας την ζωή των κατοίκων πραγματική κόλαση. Κι όμως κάποιοι «προοδευτικοί» κάνουν λόγο για αφομοίωση!


Μια υγειονομική βόμβα για τον
Βοτανικό ο καταυλισμός
των Ρομά
Οι δρόμοι έχουν γεμίσει από ασιάτες και βαλκάνιους  τσιγγάνους, που μαζεύουν παλιά αντικείμενα, τα καίνε για να πάρουν το χαλκό και τον πουλάνε προς 4 ευρώ το κιλό.
Η ιστορία δεν είναι τόσο γραφική όσο δείχνει.

Εδώ και χρόνια, ο καταυλισμός των Ρομά στο Βοτανικό αποτελεί ανοιχτή πληγή για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που εργάζονται στην περιοχή, καθώς οι «καταληψίες» εκδηλώνουν κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές σχεδόν ανενόχλητοι.

Οι παράνομοι μετανάστες (περίπου 350 πλέον τον αριθμό) έχουν καταπατήσει ένα οικόπεδο 28 στρεμμάτων που βρίσκεται επί της οδού Ορφέως κι έχουν εδραιωθεί για τα καλά.

Πρόκειται κυρίως για Αλβανούς Ρομά-Αθίγγανους, οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή έχουν τουριστική βίζα τρίμηνης παραμονής. Κύρια και προφανής δραστηριότητα τους είναι η παράνομη μεταπώληση χαλκού που προκύπτει από το λιώσιμο κλεμμένων καλωδίων, και δεν περιορίζονται μόνο εκεί..

Παράνομο αλισβερίσι εκατομμυρίων ευρώ
Όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή έχουν κυριολεκτικά αγανακτήσει. Ο λόγος γίνετε κυρίως για τις εταιρίες μεταφορών που εδρεύουν στο Βοτανικό και έχουν υποστεί ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από τις ληστρικές επιδρομές των Ρομά, τις κλοπές και τις καταστροφές που αφήνουν πίσω τους. Πολλοί επαγγελματίες μάλιστα, έχουν καταγγείλει την κλοπή όχι μόνο εμπορευμάτων αλλά και ολόκληρων φορτηγών, την επιστροφή των οποίων οι λαθρομετανάστες διαπραγματεύονται, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες και ζητώντας απίστευτα υψηλά χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να αναλάβουν την κάλυψη των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην εν λόγω περιοχή για κλοπή και φωτιά, καθώς είναι ασύμφορο με την εγκληματικότητα να χτυπάει "κόκκινο". Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς ζήτησε για μία ακόμη φορά την απομάκρυνση του καταυλισμού από τον Βοτανικό καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την επιβίωση των παρακείμενων επιχειρήσεων κυριολεκτικά να απειλείται από τις δραστηριότητες των λαθρομεταναστών.

Εκτός όμως από τα προφανή, μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι στον καταυλισμό γίνονται και και αγοραπωλησίες παιδιών. Συγκεκριμένα τα παιδιά γεννιούνται σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια πωλούνται έναντι 2.000 ως 5.000 ευρώ σε άλλους Ρομά ή και σε Έλληνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς από εκεί και πέρα πια είναι η τύχη τους. Τα περιστατικά αυτά έχουν καταγγελθεί ανώνυμα, ωστόσο σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ο αριθμός των παιδιών στον καταυλισμό είμαι μεγάλος και δεδομένου ότι τα στοιχεία τους δεν είναι πουθενά δηλωμένα, εγείρονται ανησυχίες για την πιθανότητα ύπαρξης οργάνωσης δικτύου εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών.

Το κράτος σε ρόλο «κλεπταποδόχου»
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την εφαρμογή ενός προγράμματος με σκοπό την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία μέσα από τη συνεργασία τους σε ελεγχόμενες διαδικασίες ανακύκλωσης!
Το πρόγραμμα αυτό προϋποθέτει την δημιουργία ενός χώρου μέσα στον καταυλισμό, όπου οι Ρομά θα μεταφέρουν τα υλικά που συλλέγουν προς ζύγιση και διάθεση και θα εισπράττουν το ανάλογο ποσό. Για την υλοποίηση της όλης διαδικασίας οι Ρομά θα εφοδιάζονται μάλιστα με κάποια ειδική κάρτα που θα έχει τα στοιχεία και τη φωτογραφία τους. Οι απορίες που προκύπτουν από την εν λόγω πρόταση, η οποία κατατέθηκε από την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη είναι πολλές και εύλογες. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αφομοίωσης των Ρομά θα καθιστούσε το κράτος συνένοχο - συνεργό σε ένα παράνομο καθ' όλα αλισβερίσι, καθώς πρόκειται επί της ουσίας για συνεργασία με παράνομους μετανάστες, οι οποίοι κλέβουν και μεταπωλούν χαλκό από καλώδια της ΔΕΗ, έχοντας καταπατήσει ξένη ιδιοκτησία! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Άλλη μία «υγειονομική βόμβα»
Πριν λίγο καιρό οι Υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη είχαν χαρακτηρίσει ως «υγειονομική βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί την υπερσυγκέντρωση λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας σε χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Ο ίδιος αρακτηρησμός ταιριάζει «γάντι» και στον καταυλισμό του Βοτανικού. Εκεί, πέρα από το γεγονός ότι οι Ρομά διαβιούν χωρίς στοιχειώδη υγιεινή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο παροχής νερού, ένα ακόμα στοιχείο που επιβαρύνει ανεπανόρθωτα την ατμόσφαιρα είναι η έκλυση ρυπογόνων ουσιών και διοξινών από την καύση των καλωδίων. Οι ουσίες αυτές σύμφωνα με αυτοψία του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας προκαλούν σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία ενώ επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Το χημικό νέφος που σκεπάζει την περιοχή από τα καμένα καλώδια αλλά και οι εστίες μολύνσεως με τα συσσωρευμένα απορρίμματα, την παρουσία τρωκτικών αλλά και τον κίνδυνο διασποράς υδατογενών ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξυγίανσης του Βοτανικού.

Χώρος πρασίνου στην θέση του καταυλισμού
Παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της ιδιοκτησίας του οικοπέδου, που στοχεύουν στην υλοποίηση έργων ανάπλασης για το συγκεκριμένο κομμάτι του Βοτανικού, οι Ρομά καταστρέφουν όλα τα σχέδια. Για την ακρίβεια, όπως μας πληροφόρησε ένας εκ των ιδιοκτητών, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη προκειμένου το συγκεκριμένο κομμάτι του Βοτανικού να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου.
Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος λόγω της συγκέντρωσης των πρακτορείων μεταφορών. Η πολεοδομική εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει όμως «σκαλώνει» στην αδυναμία των αρχών να καθαρίσουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τον χώρο του καταυλισμού. Η ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επιτακτική καθώς οι ιδιοκτήτες της εν λόγω έκτασης, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τον Βοτανικό να υποβαθμίζεται διαρκώς χάρη στην ανικανότητα της Πολιτείας. 

 Βάσια Πάσσα
Πηγή: Elkosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου