Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει..Αλλά ποιος;

Είναι εθνικο καθήκον η πληρωμή
φόρων, έχει δηλώσει
ο κουκουλοφόρος των Γερμανών
Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αυτόν που διόρισαν τώρα υπουργό οικονομικών, τον είχαν "τσιμπήσει" επί Βενιζέλου γιατί έκαναν ένα κόλπο μαζί με τον Διομήδη Σπινέλη  και πήραν εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, αντι να είναι φυλακή, μιας και  είναι απατεώνας, το κράτος τον "τιμά" και τον διορίζει υπουργό, για να "σκουπίσει" τον ελληνικό λαό.

Θα μου πεις μια ζωή οι κλέφτες ήταν εκεί (!) αλλά τον Ζανιά βρήκαν να διορίσουν αυτή την εποχή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση;

Ωστόσο, το ότι ο  Πικραμένος είναι ανώτατος του Αρείου Πάγου και γνωρίζοντας ότι εκκρεμούν αυτές οι υποθέσεις του Ζανιά παραταύτα τον κάνει υπουργό, ίσως και να μην είναι σύμτωση!!!

Συναγερμός λοιπόν έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων που «βυθίζονται», φέρνοντας ακόμη πιο κοντά στον «γκρεμό» τον κρατικό προϋπολογισμό και απομακρύνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «μαξιλαριού ασφαλείας» τον Ιούνιο, όταν και τελειώνουν τα ταμιακά


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, διαβεβαίωσε χθες ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για την ανάταξη των εισπράξεων του Δημοσίου και αντιστροφή της μέχρι σήμερα αρνητικής πορείας, αφού το Μάιο οι εισπράξεις υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες 25%-30%, με αποτέλεσμα η υστέρηση ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, γίνεται ακόμη πιο πιεστική έπειτα από το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί εγκαίρως η επόμενη δόση των περίπου 4 δισ. ευρώ, όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα η γερμανική πλευρά.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ζανιάς έχει συγκαλέσει στο υπουργείο σύσκεψη με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και των 5 μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι η πορεία των εσόδων πρέπει να αντιστραφεί, καθώς η οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά και για να τους επισημάνει την ανάγκη να «ξυπνήσει» ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από το «λήθαργο» της προεκλογικής περιόδου, ώστε να συμβάλει στη συλλογή φόρων, χρεών και προστίμων που έχουν ήδη καταλογιστεί, αλλά δεν εισπράττονται λόγω της συνεχιζόμενης «χαλάρωσης».

Πρόσφατα, άλλωστε, ο κ. Ζανιάς είχε υπογραμμίσει ότι είναι «εθνικό καθήκον η πληρωμή των φόρων», ενώ ταυτόχρονα είχε προαναγγείλει συγκεκριμένες δράσεις και ειδικό σχέδιο για τη διενέργεια των ελέγχων με έμφαση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών με ειδικές ομάδες «κρούσης» 20 συνεργείων που θα στελεχώσουν τις εφορίες και θα εστιάσουν τους ελέγχους σε όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, την εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ αναγνωρίζοντας βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά με κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και συνεχές «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι εισπράξεις από τους ελέγχους ΦΠΑ ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011, δηλαδή καταγράφουν αύξηση 105%.

Επιχείρηση - «σκούπα»
Με βάση τις εντολές του κ. Ζανιά ξεκινά άμεσα μια ακόμη επιχείρηση-«σκούπα» σε οφειλέτες του Δημοσίου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίστηκαν με μεγάλα ποσά σε αδήλωτες καταθέσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ετσι, όλες οι εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα λάβουν αυστηρές οδηγίες να ασχοληθούν αποκλειστικά το προσεχές διάστημα με όσους παραβίασαν ή παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία και χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο και:

  • Να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.
  • Να σφίξει ο κλοιός για όσους έχουν εντοπιστεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχουν υπολογιστεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει νέο γύρο με χειροπέδες και αυτόφωρο.
  • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο Δημόσιο. Επίσης ειδικοί έλεγχοι έρχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπιστούν επιχειρήσεις που αποδίδουν σημαντικά μειωμένο ΦΠΑ σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η μείωση στον αποδιδόμενο φόρο δεν δικαιολογείται από τη μείωση του τζίρου τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει μάλιστα όπως, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, καταρτιστούν στην κεντρική υπηρεσία νέες «λίστες» τόσο με τα ονόματα των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όσο και με τις ΔΟΥ, που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ.

Εμφαση στις εισπράξεις
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι, εκτός από τους ελέγχους που αφορούν στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα κληθεί να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της βεβαίωσης εσόδων και συγκεκριμένα:
  • Στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα του ΚΒΣ καθώς θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου.
  • Στην έρευνα για εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, προκειμένου μάλιστα να ληφθούν μέτρα είσπραξης και κατά των προσώπων αυτών, παρέχοντάς τους όμως ταυτόχρονα και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη τους εφάπαξ.
  • Στην είσπραξη των προστίμων από υποθέσεις στις οποίες έχουν κατασχεθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα φορολογικά στοιχεία έπειτα από ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν και σε συναλλαγές ύποπτες, που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα του επαγγελματία.

Επισκέψεις σε εφορίες
Επισκέψεις ξεκίνησε ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, στις μεγάλες εφορίες. Τη Δευτέρα επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και τη ΔΟΥ Ψυχικού, οι οποίες και θα συνεχιστούν με στόχο τη δραστηριοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ αλλεπάλληλες είναι και οι συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες για να λυθεί ο «γρίφος» των εσόδων.

Τα «σωσίβια» για τον προϋπολογισμό
Για να ξεμπλοκάρουν οι εισπράξεις του Δημοσίου το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασίσει:
  • Τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου (call center) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα καλεί τηλεφωνικά και θα αποστέλλει e-mail σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
  • Την άμεση αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009, που περιλαμβάνουν φόρους συνολικά 85 εκατ. ευρώ.
  • Αμέσως μετά θα ταχυδρομηθούν αυτά του ΦΑΠ 2010, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά και του 2011 με προσδοκώμενο ποσό τα 600 εκατ. ευρώ.
  • Μετά τις εκλογές εξάλλου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα θα «εμφανιστεί» και πάλι το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.
  • Την αποστολή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου των πρώτων περίπου 500.000 εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Εξετάζουν και νέες παρατάσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν πάντως τις επόμενες ημέρες να δοθεί παράταση και για την υποβολή των δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι και τις 15 Ιουνίου, καθώς για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που λήγει στις 31 Μαΐου, αφού μέχρι σήμερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ.2.5.2012, σελ.1), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως το τέλους Ιουνίου θα πρέπει να έχει εισπραχθεί από τη συγκεκριμένη «πηγή» 1 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου